Ordeni saanud õpetaja Tiina Idla loobus õpilasi aidates isegi lõunasöögist

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Idla
Tiina Idla Foto: Suure-Jaani gümnaasium

Suure-Jaani gümnaasiumis üle poole sajandi loodusteadusi õpetanud Tiina Idla, kes on 2011. aastast pensionil, on oma kodukohas legendaarne pedagoog, kelle panust kooli reaalteaduste õpetamisesse on raske üle hinnata.

50 aasta jooksul umbes 300 keemiaolümpiaadidel osalenut ette valmistanud õpetaja tõdes, et loobus koolis töötades vahepeal isegi lõunast, et ree pealt maha jäänud õpilasi keemias järele aidata. «Väga paljudel oli tahe. Kui saime selgeks, siis imestasid, et polegi raske. Kui põhja alla saad ja tähestik on ära õpitud, siis on juba lihtne,» ütles Idla.

Ta meenutas, et kui kuuekümnendatel aastatel õpetas ta botaanikatunnis taimelehte ja juurt viiendas klassis, siis tänapäeval õpetatakse seda juba algkoolis.

See pole Tiina Idla sõnul aga õige, sest allapoole liikunud õppekava on muutnud algkooli laste elu raskeks ja nad pole enam rõõmsad. «Laps ei saa sisuliselt aru ja tal lähevad asjad meelest. Kuni neljanda klassini ei tohiks kindlasti teaduslikke teemasid ainekavasse panna,» leidis täna presidendilt ordeni saanud õpetaja.

Kehvemaks on tema hinnangul läinud lood ka keemiaga. «Keemiat kui bioloogiateaduste haru on nii nüsitud, et midagi koledat. Kui mingeid õppeaineid on juurde vaja, on see käinud keemiatundide arvelt,» lausus Idla. Põhiliselt on keemiat tema sõnul kärbitud keeletundide heaks.

Kui varem algas keemia õpetamine juba seitsmendas klassis, siis nüüd algab see kaheksandas. Idla sõnul andis varem alustatud keemiaõpe võimaluse rohkem katseid teha ja asju paremini selgeks saada. Kui kohe alustatakse keeruliste asjadega, ongi tema sõnul lastel raskem järje peale saada.

Lisaks keemia õpetamisele ja olümpiaadide korraldamisele andis õpetaja ühele klassile 12 aastat järjest võimlemistunde, sest oli ülikooli ajal teinud iluvõimlemist. Tiina Idla oli aastaid Viljandi maakonna keemia ainesektsiooni esimees, korraldades täiendusi ja väljasõite teistele õpetajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles