Viljandis peeti Tartu rahulepingu 96. aastapäeva mälestushetk (1)

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. veebruaril koguneti Viljandis traditsiooniliselt Johan Laidoneri monumendi juurde, et päikesetõusul kell 8.22 pidada mälestushetk Tartu rahu 97. aastapäeva puhul.
2. veebruaril koguneti Viljandis traditsiooniliselt Johan Laidoneri monumendi juurde, et päikesetõusul kell 8.22 pidada mälestushetk Tartu rahu 97. aastapäeva puhul. Foto: Maiko Markus

Täna, 2. veebruaril koguneti Viljandis traditsiooniliselt Johan Laidoneri monumendi juurde, et päikesetõusul kell 8.24 pidada mälestushetk Tartu rahu 96. aastapäeva puhul. Viljandi maavanem Erich Palm, Viljandi linnapea Ando Kiviberg ja Kaitseliidu Sakala maleva pealik major Ahto Alas asetasid monumendi jalamile mälestuskimbud ning pidasid kõne. Ühiselt lauldi Eesti Vabariigi hümni.

96 aastat tagasi, 2. veebruaril 1920 sõlmiti Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel rahuleping, millega lõpetati Vabadussõda ja Nõukogude Venemaa tunnustas Eesti Vabariigi iseseisvust.

Tartu rahu on Eesti diplomaatia algusaja suurim saavutus ja Eesti riigi üks tähtsamaid vundamendikive. Eestile tähendas Tartu rahu Vabadussõja juriidilist lõppu ning kaks aastat varem välja kuulutatud iseseisvuse tunnustamist de jure.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles