Visuaaltehnoloogid avavad Kondase keskuses näituse

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeses lennus õppinud Terje Kiho valmistatud butafoorne büst «Maria» (segatehnika, 2013).
Esimeses lennus õppinud Terje Kiho valmistatud butafoorne büst «Maria» (segatehnika, 2013). Foto: Repro

Tänavu möödub 25 aastat visuaaltehnoloogiate õppekava avamisest Viljandi kultuuriakadeemias. Sel õppekaval on praegu neli õppesuunda: dekoraator-butafoor, valguskujundaja, etenduskunstide multimeediaspetsialist ja lavastuskorraldaja.

3. veebruaril kell 16 avatakse Kondase keskuses dekoraatori-butafoori eriala tutvustav näitus «Segatud meediumid». Eriala vilistlaste koostatud väljapanek jääb avatuks 5. märtsini, kui siinsamas avavad näituse praegused tudengid.

Aastal 1991 võeti Viljandi kultuurikolledžisse õppima esimesed dekoraatori-butafoori eriala üliõpilased ja seda hetke võib pidada visuaaltehnoloogia õppekava alguseks. Tänu sellele, et kultuuriakadeemias on paralleelselt õpetatatud lavastajaid, koreograafe, näitlejaid ja tantsijaid, on see nii õppejõududele kui tudengitele tähendanud pidevat koostööd ja suhtlemist ning erinevate loov-tehniliste erialade põimumist.

Ka sellel näitusel esinevad koos mitmesugused meediumid. Materjalidest on esindatud nahk, penoplast, paber, poroloon, pärlid, vill, vineer, akrüülvaik ja -värv, kips, puit, aga ka foto, video ja valgus. Nimekirja võiks veel pikalt täiendada. Materjale kombineerides sünnivad uued tähendused ja nii vormub ka mänguruum teatrilaval.

Siinsed näitusetööd ei ole siiski rekvisiidid mõnest etendusest, vaid vabast mõttest ja mängulustist kantud iseseisev looming, mis on saanud nähtavaks teatritehnoloogiaid kasutades. Näitusel osalevad kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna visuaaltehnoloogia eriala vilistlased Ave Maser, Terje Kiho, Eve Komissarov, Annika Aedma, Evelin Vassar, Grete Saluste, Pille Lumiste, Kaido Torn ja Elise Nigul ning viimaste kutsel põhiainete õppejõud Kersti Rattus, Silvi Kard, Mare Hunt, Krista Tool ja Lee Reinula-Stern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles