Plätudes noormees kahlas veevangis kodu kütma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30. jaanuaril võib inimesi tavaliselt suuskadega liikumas näha, soojemal talvel ka kummikutega. Laupäeva südapäeval seisis 16-aastane Tim Korts Soomaal Räksi tee ääres aga üleskääritud püksisäärte ja paljaste varvaste otsa torgatud plätudega.

Kortsude pere elab enamasti küll Viljandis, kuid see ei tähenda, et maakodu Sonni talu võiks hooletusse jätta. Nii olid Tim ja tema ema Olga Korts ka sel nädalavahetusel maja kütma tulnud, kuid avastasid kohale jõudes, et ööpäevaga Läti luhale tekkinud suurvesi on tee tarest ära lõiganud.

Et kõik kummikupaarid seisid teisel pool vett, tuligi Timil jalad paljaks võtta ja läbida umbes sajameetrine jääkülm kannatuste rada. Samasuguse teekonna oli ta korra läbi teinud kaks aastat tagasi, kuid siis oli vesi kümne kraadi ringis.

«Pole hullu, täitsa normaalne,» hüüdis noormees esimeste sammude järel ja kahlas veepinna all aimatavat kruusateed mööda rahulikult edasi.

Läti luht on üks esimesi paiku, kus Soomaa üleujutus välja lööb. Teine selline asub Tohvrilt Ruunaraipele viival teel, millest Raudna jõgi sageli silla kõrvalt üle jookseb. Seal oli vee sügavus üle poole meetri, nii et isegi linnamaastur vaid hädaga läbi pääses.

Laupäeval ja pühapäeva hommikupoolikul jätkas veetase hoogsalt kerkimist ja üleujutus laienes allavoolu. Nii näiteks võis veevälja ilu nautida Halliste jõe vaatetornist ning Kildu teest jooksis vesi üle. Tõramaa külastuskeskuse juurde polnud uputus Soomaa giidi Algis Martsoo sõnul esmaspäevaks aga veel jõudnud.

«Suurem tõus on läbi,» arvas Martsoo esmaspäeva ennelõunal. Kui laupäevast pühapäevani kerkis vesi Riisa mõõtejaamas 70 sentimeetrit, siis esmaspäevaks alanes tõusu tempo 37 sentimeetrini. Viienda aastaaja edasine käekäik sõltub nüüd paljuski sellest, kas lisandub sademeid või hoopis külmakraade, mis hoogu pidurdavad. Keskmine, Riisal 3,5 meetrit üle nulli küündiv suurvesi on Martsoo hinnangul veel täiesti võimalik, sest esmaspäevaks oli veepiir kerkinud üle 270 sentimeetri. 

Loodusnähtusest huvitatud kanuusõiduhuvilisi pole Martsoo juurde veel kuigi palju jõudnud – pühapäeval käis vaid üks perekond temaga sõitmas. Küll aga uuritakse palju järgmise nädalavahetuse võimaluste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles