Rahulik mees aitas rahu tuua

Margus Haav
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru pargis avati läinud pühapäeval Eesti Vabariigi sünnis tähtsat rolli mänginud Jaan Poska 150. sünniaastapäevaks pronksi valatud skulptuur, mille autorid on arhitektid Pille Noole, Üllar Ambos ja Ioannis Lykouras. Elusuuruse tõetruu skulptuuri tegi Elo Liiv.
Kadrioru pargis avati läinud pühapäeval Eesti Vabariigi sünnis tähtsat rolli mänginud Jaan Poska 150. sünniaastapäevaks pronksi valatud skulptuur, mille autorid on arhitektid Pille Noole, Üllar Ambos ja Ioannis Lykouras. Elusuuruse tõetruu skulptuuri tegi Elo Liiv. Foto: Liis Treimann / Postimees

Teisipäeval on Tartu rahulepingu sõlmimise aastapäev. Eesti delegatsiooni juhtis läbirääkimistel Nõukogude Venemaaga Jaan Poska, mitmes mõttes tähelepanuväärne mees, kelle sünnist möödus läinud pühapäeval 150 aastat.

24. jaanuaril 1866 Jõgevamaal Laiuse vallas Laiusevälja külas ilmavalgust näinud Jaan Poska on seotud ka Viljandimaaga. Nimelt õppis ta Tuhalaane õigeusu kiriku koolis. Andeka õpilasena õnnestus tal Karksi-Nuia preestri abiga pääseda Riia Vaimulikku Seminari, kus sai alg- ja keskhariduse.

Poska elu uurinud professor Peeter Järvelaid on juhtinud tähelepanu sellele, et tema isaliinis esivanemate kohta on esimesed andmed Põhjasõja-järgsest ajast Paistu kihelkonnast Anikatsi külast. Samuti on Järvelaid kinnitanud, et Poskade meesliinis on Laiuse kõrval ka Tuhalaane väga tähtis paik. Jaan Poska isaisa ei saanud küll usuvahetuse järel loodetud maad, aga sai õiguse panna poeg Tuhalaane õigeusu kiriku juures tegutsevasse kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles