Valitsuse otsus kergitab hüppeliselt küttepuude hinda ja soojaarveid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiaseltsi Suure-Jaani Haldus soojuse ja veemajanduse inseneri Aivar Veeperve sõnutsi on Suure-Jaani vald teinud sooja hinna kõikumise vältimiseks hakkpuidu tarneks viieaastase lepingu. Paari aastaga on valda rajatud kolm moodsat hakkpuidul töötavat katlamaja, neist viimane detsembrikuus Sürgaverre.
Aktsiaseltsi Suure-Jaani Haldus soojuse ja veemajanduse inseneri Aivar Veeperve sõnutsi on Suure-Jaani vald teinud sooja hinna kõikumise vältimiseks hakkpuidu tarneks viieaastase lepingu. Paari aastaga on valda rajatud kolm moodsat hakkpuidul töötavat katlamaja, neist viimane detsembrikuus Sürgaverre. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tõik, et valitsus on lubanud Eesti Energiale kuuluvates põlevkivielektrijaamades suures mahus puitu põletada, kergitab hakkpuidu ja küttepuude hinda ka Viljandimaal, see omakorda toob kaasa toasooja kallinemise.

Sama juhtus aastatel 2010–2012, kui Narva jaamad riigi toetusega hulgi puitu põletasid ja hinnad kiiresti tõusid. 2011. aastal küsiti Viljandimaal kuiva puu ruumimeetrist 40–42 eurot. Toetuse kadumise järel on hind langenud ja praegu tahetakse kuiva puu ruumimeetrist 32–35  eurot.

Märgatavat hinnatõusu täheldas ka Viljandi soojatootja, aktsiaseltsi Esro juhataja Jaan Saar, kelle sõnutsi kerkis tookord ettevõttele aastaga hakkpuidu sisseostu hind 14,5 protsendi võrra. Eesti jõujaamade ja kaugkütte ühingu andmetel tõusis Kirde-Eestis hakkpuidu ja küttepuude hind 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles