Kust leida Eesti ekspordile uusi turge?

Mihkel Nestor
, SEB majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Nestor
Mihkel Nestor Foto: Erakogu

LÄINUD KOLMAPÄEVAL avaldatud ekspordistatistika oli taas negatiivne. Eelmise aasta novembris kahanes Eesti kaupade väljavedu neli protsenti. Ka 2015. aasta 11 kuu kokkuvõttes vähenes eksport nelja protsendi võrra.

Et kaks Eestile olulist välisturgu Soome ja Venemaa võitlevad veel mõnda aega raskustega, otsivad ettevõtted aktiivselt paremat nõudlust mujalt. Millised on 2016. aastal riigid, kus võiks kiirema majanduskasvu tõttu oodata toodetele paremat turgu?

HOOLIMATA KUULUMISEST Euroopa ühtsesse majandusruumi, kasvab riikide majandus sel aastal prognoositavalt üsna erinevas tempos. Kui näiteks Iirimaale ja Rumeeniale prognoositakse üle nelja protsendi küündivat sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasvu, siis Soome majanduskasv piirdub tänaste teadmiste põhjal 0,7 protsendiga. Et Soome on Eesti eksportivatele ettevõtetele peamine sihtturg, seab Soome stagnatsioon piirangud ka meie kasvuvõimekusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles