Vaba mõte. Sul on nimi ja isegi nägu

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Eduard Salumäe
Karl-Eduard Salumäe Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäeval saatis Rahva Ühtsuse Erakond (RÜE) pressiteate, milles sedastas, et annab riigikogule üle ligi 19 000 allkirjaga pöördumise valitsuse pagulaspoliitika vastu. «Allkirju oleks tunduvalt rohkem, kuid nagu on selgunud Eestimaa eri piirkondades inimeste hoiakutest, ei julge inimesed enam oma nimega paberil kinnitada isiklikke arvamusi. Hirm töökohtade säilimise ja elu turvalisuse tagamise pärast on saanud suuremaks kui sõnavabaduse võimalus,» seisis teates.

Rääkida, et tegelikult oleks allkirju palju rohkemgi, on ikka eriti mugav. See on umbes sama hea kui väita, et tegelikult oleks erakond saanud riigikogu valimistel märksa enam hääli ja ületanud künnise, kuid riigi suutmatus maal normaalset bussiliiklust tagada ei lubanud paljudel valijatel hääletamas käia ja e-hääletamist teadlik inimene ei kasuta.

Samal ajal olen ma valmis uskuma, et RÜE allkirjaküsijatega samale lainepikkusele saanud, ent paberile oma nime ja allkirja andmisest keeldunud inimesi oli rohkem kui tosin või paar. Olen valmis uskuma ka, et vähemasti mõni neist põhjendas seda just repressioonide kartmisega. Siinkohal olgu aga etteruttavalt öeldud, et viimati mainitu on üks kahest: kas ettekääne või alusetu hirm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles