Viljandimaa vajab oma biograafilist leksikoni

, sünnijärgne viljandlane, majandusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Mallene
Ülo Mallene Foto: Elmo Riig / Sakala

​JAAN TÕNISSON, Alfred Koort ja Valdur Mikita – neid kolme eri põlvkonna meest seob Viljandimaa päritolu. Eraldi võetuna on nad eri aegadel Eesti arengusse andnud märkimisväärse panuse.

Neist kahtlemata kuulsaim on 1868. aastal tänapäeva mõistes Viljandi vallas sündinud ja oma põhihariduse Viljandis saanud Jaan Tõnisson, kes juhtis meie riiki neli korda. Tema suurimaks teoks võib nimetada Eesti rahvusliku ühistegevuse loomist. See sai alguse Eesti Tartu laenu- ja hoiuühistu asutamisest 1902. aastal ning moodustas kogu Eesti Vabariigi majandusest kaaluka osa.

Ajaloost on teada, et rahuläbirääkimistele Nõukogude Venemaaga pani aluse just sel ajal riiki juhtinud Jaan Tõnisson. Tema oli ka see mees, kes tolleaegse seaduse ja piirid meie riigile igati kasuliku rahulepingu ratifitseerimisega kindlaks määras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles