Halliste kirik köetakse presidendi laulatuse ajaks soojaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Halliste kiriku perenaine Aita Laks oli reede keskpäeval ametis kiriku koristamisega. «Vaatan, et asjad oleksid homseks nii korras, et miski silma ei riivaks,» selgitas ta.

Laupäeval viib president Toomas Hendrik Ilves Halliste kiriku altari ette oma armastatu Ieva Kupce ning Halliste koguduse õpetaja Marko Tiitus ning tema Läti kolleeg Krists Kalniņš panevad nad paari. «Ei teagi, palju siia inimesi tuleb,» arutles Laks. Ta on mitu päeva teadnud, et kirikusse on oodata 60–80 inimest, aga eile õhtul öeldi talle, et tulijaid võib olla kuni 400, aga seda juttu Laks ise ei usu. Tegelikult 25 aastat kiriku perenaise ametit pidanud naine külaliste arvu osas oma pead ei vaeva, sest tõenäoliselt Eesti ühte kaunimasse kirikusse mahub ka 400 inimest ära.

Halliste Anna kirik asub Halliste külast umbes kilomeetri kaugusel ning see, et seal talvisel ajal suur saal rahvale mõneks sündmuseks avatakse, on tegelikult väga harv sündmus. Seda juhtub vaid jõulude ajal ning vana aasta viimasel päeval.

Igapühapäevased jutlused viiakse külmal ajal läbi kiriku käärkambris, kuhu 6–15 inimest lahedalt ära mahuvad. Rohkem kirikus pidevaid käijaid ei ole ning käärkambrit saab õliradiaatoritega kütta.

Laupäeval tehakse kirikus selles mõttes ajalugu, et suur saal köetakse soojaks. Selleks oli juba reedel kohale toodud neli suurt soojapuhurit ja neli suurt balloonitäit gaasi, mis puhurid tööle paneb.

Kirik ehitakse laulatusele vastavalt kauniks alles laupäeval vahetult enne pidulikku sündmust, sest enne tahetakse saal soojaks saada. Et ühest balloonitäiest gaasist piisab puhurile neljaks tunniks, hakatakse saali kütma neli-viis tundi enne.

Laulatused on Halliste kirikus üsna harvad sündmused, talvised laulatused aga suisa haruldused. 25 aastat tagasi taastatud kirikus on Aita Laksi meenutuse järgi vist ainult korra varem külmal ajal inimesi paari pandud. «Siis oli pruudil valge kasukas õlgadel,» rääkis perenaine.

Halliste külas presidendi pulm suurt jutuainet tekitanud ei ole. «See on perekondlik sündmus ja las ta nii ka jääb,» selgitas Laks. Küll aga on kiriku perenaisel tulnud tegelda kaugemalt pärit inimestega, kes pulma vastu huvi tunnevad.

«Eile helistas mulle üks naine Soomest ja teatas, et tema tahab laulatusele tulla. Ma siis seletasin, et see on perekondlik sündmus ning võõraid ei lubata. Naine sai selle peale väga kurjaks,» tõi Laks ühe näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles