Ehmatav ports kroone satub eurode kõrvale ka viis aastat hiljem

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnad automaatselt kohalikku vääringusse ümber arvutav turismiportaal visitlondon.com räägib eestlastega endiselt kroonide keeles.
Hinnad automaatselt kohalikku vääringusse ümber arvutav turismiportaal visitlondon.com räägib eestlastega endiselt kroonide keeles. Foto: Kuvatõmmis

Kui eestlane läheb Londonisse ja tahab sõita Thamesi jõe kaldal asuva London Eye vaaterattaga, peab ta maksma pileti eest 382,10 krooni. Nii ütleb Suurbritannia pealinna turismiportaal visitlondon.com.

Nimetatud veebileht näitab kõiki hindu lisaks naeltele ka portaali kasutaja riigi vääringus. Ehkki aastavahetusega saab viis aastat päevast, mil Eesti läks üle eurole, räägib visitlondon.com meiega endiselt just kroonide keeles.

Nostalgiat tekitav täheühend EEK pole aga päriselt kadunud ka kohalike äride tšekkidelt. Sakala leidis eilse päeva jooksul mitu kohta, kus summa märgitakse lisaks eurodele endiselt kroonides.

Tõsi, otsejoones niisuguste kaupluste otsa sattuda ei õnnestunud. Viljandis Lossi tänaval asuv Normani äri avas uksed juba rublaaja lõpul. Muu hulgas sukki, sokke, ja pesu müüvas poes on vana kooli hõngu tunda rohkem kui mõnes teises kohas. Kas Normani äri kassaaparaat endiselt kroone tunnistab, ei osanud poepidaja Elna Nurmeots pärimise peale peast öelda. Järele uurides selgus, et ei tunnista.

Elna Nurmeotsa kogemust mööda ei pööra kunded sellele, kui palju miski ka kroonides maksab, enam ammu tähelepanu. Küll aga tulevat mõnikord jutuks, kui palju kõik hinnad on aastatega tõusnud.

«Võtame näiteks, et inimesel on rahakotis 50 eurot. Kui paljud meist vanasti rahakoti vahel 700–800 krooni kaasas kandsid?» tegi Nurmeots arutledes sorava ümberarvestuse.

Küll aga näitab hinda kroonides Uku keskuses asuvast rõivakauplusest Takko saadud tšekk. Seda uurides selgub, et praeguste hindade kroonideks ümberarvutamine võib osutuda häirivaks meelelahutuseks. Kui 4,99 eurot tundub kolme sokipaari eest mõistlik hind, siis 78,07 krooni paistab üüratu summa.

Veel eilegi kulus kahes vääringus arve näitamise peale tinti Maksifoto kaupluses. Maksifoto juhatajale Mati Roosalule tuli niisugune tõik üllatusena. Ta järeldas, et ju on nii ammusest ajast jäänud ning seni ei ole ta osanud sellisele detailile tähelepanu pöörata.

«Mingit vajadust ma küll selle järele ei näe,» ütles ta. «Ma arvan, et muudame selle asja kiiresti ära.»

London Eye vaateratta pilet maksab täiskasvanule 20,70 naela. Eurodes teeb see 24,42.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles