Jõulureede andis vägeva seenesaagi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarsada grammi vähem kui kaks kilo – niisugune oli jõulupühade-eelne seenesaak, mis kogunes kolme ja poole tunniga.
Paarsada grammi vähem kui kaks kilo – niisugune oli jõulupühade-eelne seenesaak, mis kogunes kolme ja poole tunniga. Foto: Rita Bergmann

Külluslikult sooja pakkunud aasta lõpp pööras ilmarütmi segi ja nii võis usin seeneline isegi jõulukuul metsast mõjuka saagiga naasta.

Karksi valla elanik Rita Bergmann on tänavu jõulukuul kaks korda seenel käinud. Kümmekond päeva enne jõuluaja algust õnnestus tal korjata umbes 1,3 kilo ja jõulureedel 1,8 kilogrammi seeni.

«Jõulureede hommik. Puhkus! Leppisin eelmisel päeval iseendaga kokku, et kui lausa paduvihma ei saja, lähen seenele,» meenutas ta. «Vaatasin igaks juhuks ka ilmaportaali: seal lubati vihmasadu alates keskpäevast. Seega oli heal juhul paar tundi aega. Niisiis läksin metsa.»

Igaks juhuks võttis ta kaasa ka sae, sest eelmisel korral olid mahalangenud puud takistanud mööda metsateed kaugemale sõitmast.

«Metsas oli hämar ja lehter-kukeseened vaevu märgatavad, kuid sellest hoolimata õnnestus neid korjata päris palju,» lausus Bergmann viimase käigu kohta. «Enamik olid alles päris pisikesed. Eelmisel aastal neid meie metsades peaaegu polnudki, sel aastal ilmusid esimesed alles hilissügisel.» 

Loodusesõber plaanis läbi sõita veel mõned seenekohad ja siis läkski saagi vaja, sest teele olid kukkunud puud. 

«Plaanis oli üles leida koht, kust mõne nädala eest leidsin austerservikuid,» sõnas ta. «Käisin läbi päris pika maa, kuid leidsin vaid ühe kännu mõne pisema austerservikuga. Ja nagu ilmateade lubas, hakkaski vihma tibutama. Sõitsin siiski edasi järgmisse metsa.»

Tolles kandis võib seenelise sõnul alati midagi leida. Seekord sai ta hea hulga suits-kollanutte, samuti lehter-kukeseeni ja lisaks veidi vettinud harilikke kukeseeni.

Vihma hakkas juba päris korralikult sadama ja nõnda otsustas Bergmann jõulueelse seenelkäigu lõppenuks kuulutada. Kokku veetis ta metsas kolm ja pool tundi.

«Olen varem detsembri alguses lehter-kukeseeni korjanud, aga jõuluajal käisin seenel esimest korda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles