Pildid ja video: aasta lõpeb, aga õunapuu pakub ikka värsket saaki

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keset Viljandi linna kasvab õunapuu, mille raagus oksad on õuntega pikitud nagu pühadeehted. Ja mis veel haruldasem: need pole mingid vanad vissid, vaid maitsevad täiesti mõnusalt.

Tegelikult oleks õunu rohkemgi, aga mõni nädal tagasi puhunud tugev tuul raputas ka seda puud ning osa vilju potsatas maha. Kuid palju õunu ei lasknud end oludest kuigivõrd kõigutada ning on ilmselt saadaval ka uue aasta alguses.

Talvisel ajal õunu silmapaistvalt heas toonuses hoidev õunapuu Kagu tänava lähedal Valuoja puiestee 15a kortermaja taga jäi viimati Sakala ajakirjanikule silma 2009. aasta detsembris, mil see samuti värskeilmseid vilju pakkus. Toona püsisid õunad okste küljes terve talve, kuid kevadeks olid nad juba selgelt aegunud ilme võtnud.

Kuus aastat tagasi jäi proovimata, kuidas jõulukuul puu küljest nopitud õun maitseb. Nüüd lõi leheneeger ubinasse hambad sisse.

Tulemus oli üle ootuste üllatav: õun mekkis hästi, ja kui arvestada aastaaega, võib maitset lausa suurepärasena kirjeldada. Mõnusalt mahlane, parajalt hapukas koos põgusalt magusa nüansiga. Vähemasti nii arvas tühja kõhuga võhikust ajakirjanik esimesel jõulupühal.

2009. aastal õunapuu käitumist kommenteerinud Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur Toivo Univer ütles, et sügis oli üllatuslikult soe ja õunapuude lehed langesid tavalisest rütmist paar-kolm nädalat hiljem.

«Õunad puul jõuluajal on erakordne nähtus, kuid põhjendatav selle aasta ilmastikurütmi eripäraga. Võib-olla avaldas mõju ka puu juurte ebapiisav varustatus veega kesksuvel,» lisas ta toona.

Copy
Tagasi üles