Ugalas jõuab lavale Tammsaare ja Tammearu «Jürka»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Ugala uuslavastusest "Jürka".
Hetk Ugala uuslavastusest "Jürka". Foto: Jaanus Laagriküll (Ugala)

Laupäeval esietendub Ugalas Peeter Tammearu dramatiseering Anton Hansen Tammsaare «Põrgupõhja uuest Vanapaganast».

Ugala teatri avalike suhete juhi Kairi Leivo hinnangul ei näi lõppevat arutelu ja vaidlused Tammsaare viimase suurteose, allegoorilise, müstilise ning eri tõlgendusi pakkuva «Põrgupõhja uue vanapagana» üle.

«Iga eestlane teab midagi Jürkast ja Antsust, õndsakssaamise võimalikkusest või võimatusest ning sellest, et «Eit mäletas, aga tema suri ära»,» lisas ta.

«Põrgupõhja uus Vanapagan» oli 1940. aasta hooajal repertuaaris kõigis Eesti suuremates teatrites, tol kevadel lahkunud kirjaniku mälestuseks. 70 aastat hiljem, teist korda Ugalas, lavastab selle oma dramatiseeringu järgi Peeter Tammearu ja lavastus kannab pealkirja «Jürka».

«Lugu on minu jaoks assotsiatiivne, lõnksude ja paralleelidega elus varem ja hiljem kogetust. Ta on isiklik, nagu on isiklik iga dramatiseering, mille lavastaja enda jaoks kirjutab,» rääkis lavastaja.

Tammsaare 1939. aastal kirjutatud teos on teatrilavadele jõudnud üle paarkümne korra ja Jürka rolle on jagunud paljudele eesti näitlejatele.

Ugalas on Jürka rollis Peeter Jürgens. Töötegemisel osalevad veel Ugala näitlejad Martin Mill, Arvi Mägi, Arvo Raimo, Vilma Luik, Anne Valge, Triinu Meriste, Margus Vaher ja Andres Oja. Kunstnikutöö tegi Jaak Vaus, muusikaliselt kujundas Üllar Priks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles