Jõulupuude müüjatele pakub konkurentsi roheline maa

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maia Niidu oli laupäeval turule jõudnud liiga hilja ja tellinud Mustla kuusemüüjatelt eilseks pisikese puu. Heli ja Juhan Purga täitsid ta soovi ja võtsid kaubikust välja kaks kuusekest, mille vahel kliendil valida lasid.
Maia Niidu oli laupäeval turule jõudnud liiga hilja ja tellinud Mustla kuusemüüjatelt eilseks pisikese puu. Heli ja Juhan Purga täitsid ta soovi ja võtsid kaubikust välja kaks kuusekest, mille vahel kliendil valida lasid. Foto: Ketlin Beljaev / Sakala

Viljandi turu juures viie euroga kuuski pakkunud Kadri Köhler ütles, et ta ei müü odavalt, vaid teised müüvad kallilt. Ärikorraldust õppiva kaupmehe sõnul selle äriga just rikkaks ei saa, aga ta ei taha jõuluajal rahvast röövida.

Eile hommikupoolikul oli turu juures kuus kuusemüüjat: neli parklas ja kaks aias. Polikliiniku lähedal kuuski pakkuv Kadri Köhler ütles, et kahe tunniga on talt ostetud 21 puud ja seitse on veel alles. Ka pühapäeval oli ta konkurentidest odavama hinnaga kuuskedest sama kiiresti lahti saanud. 

Teist aastat kuused turule toonud Köhler rääkis, et tema kaup on pärit Soomaa piirilt maja taha kasvama pandud metsast, mis vajas harvendamist. Tema kõrval olid müüjad Mustlast, kes olid umbes sama ajaga kolm puud raha vastu vahetanud. Heli Purga ütles, et temagi oli teinud valgusraiet ja seda metsast, mille on lastelastele mõeldes kasvama pannud. 

Purga sõnul sõltub müügihind puust ja inimestele jääb ka kauplemisvõimalus. Neilt laupäeval väikse kuuse tellinud Maia Niidu oli tänulik, et müüjad selle spetsiaalselt talle eilseks kaasa olid võtnud. «Ma ei uskunud, et teil meeles on,» ütles Niidu. Kui väike kuusk maksis viis eurot, siis suuremad kuni 15.  

Krooniajal läks paremini

Purgadelt puu ostnud Peeter Vaher jäi samuti kaubaga rahule. «Kuusk peab ikka lakke ulatuma,» sõnas ta oma pika puu kiituseks. Ostja lisas, et kui tavaliselt on ta ise metsas kuuske otsimas käinud, siis seekord otsustas turule sõita – metsasõit ei tasuvat ära. 

Samas kurtsid kolm kuusemüüjat just selle üle, et inimesed kipuvad ilma lumeta rohkem ise metsa. «Kui lumi juba üle tossuääre ulatub, siis naljalt metsa ei minda,» ütles viiendat aastat turuplatsil kuuski müüv Taavi Nõgesmaa. Seda pidas ta ka kiratseva äri põhjuseks. 

Turu parklas jõulupuid müünud Peeter Meltsus rääkis, et äri läheb tänavu väga halvasti: kolme tunni jooksul oli ta müünud vaid kolm kuuske. «Inimesed käivad ise metsas. Olen ise näinud, kuidas autod aeglaselt sõidavad ja midagi otsivad,» rääkis Tarvastu vallast pärit puudega kauplev Meltsus. 

Tema sõnul läks krooniajal kuusemüük paremini ja ka pakkujaid oli tunduvalt rohkem. Kui eile võis turu juurest leida kuus müüjat, siis mõni aasta tagasi oli mehe sõnul kaheksa müüjat ühe rea peal. 

Esimest korda Järvamaalt Viljandisse jõlupuid müüma tulnud Ülari Poolakene rääkis, et Paides on küll konkurente vähem, aga siinse äri üle kurta ei saa: laupäeval oli tal kaubaks läinud 26 puud, mida müüs kümneeurose meetrihinnaga. 

Oksad pealekauba

Turult kolme euroga väikse lauakuuse ostnud Leelo Rõuk oli saagiga väga rahul, sest sai kuuseoksad pealekauba. Kui surnuaeda mõeldud puukese võis kätte saada ühe euroga, siis uhkemate puude hinnad küündisid 40 euroni. Selliseid müüs näiteks kaubamaja hoovis Kairi Kester. 

Et puud pärinesid Suure-Jaanis asuvast Rohekalda aiandist, on need müüja sõnul tihedamad ja ilusamad kui metsas kasvanud. 

«Olime eelmisel aastal sama koha peal ja mõni on tulnud tagasi, sest jäi väga rahule,» ütles Kester. Keskmine hind, millega aianduses sirgunud kuused kaubaks lähevad, on tema sõnul 25 eurot.

Uku keskuse juures kuuski müünud Endel Soosaar kiitis laupäeval Sakalale, et hool ja hoobil pole olnud vahet. Siis oli tema käest juba enne kella 13 poolsada puud ostetud. Müüja sõnul huvituvad inimesed kõige enam kodumaistest kuuskedest ja veidi vähem nulgudest. Enim ostetakse kahe meetri pikkusi puid, mille hind on 22 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles