Türi vald tahab Viljandimaast tüki hammustada

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi vald.
Türi vald. Foto: Ekraanitõmmis

Omavalitsuste ühinemine kogub Järvamaal tuure, Türi vald plaanib maakonna piire laiendada nii Viljandi- kui Raplamaa suunas.

Pärast seda, kui valitsus otsustas, et kui väiksed vallad vähem kui kahe aasta pärast ei ühine, siis nad sundliidetakse, on hakanud omavalitsused agaralt liitumisplaane pidama.

Üks suurejoonelisemaid kavasid keerleb Türi vallajuhtide peas. Türi vallavanem Pipi-Liis Siemanni selgitusel kavatsevad nad uue aasta algul kutsuda kuus naabrit ümarlaua taha ja kui seal selgub, et ühinemismõttel on jumet, siis teeb vallavolikogu naabritele ametliku ettepaneku.

Ümarlauale on Järvamaalt oodatud Väätsa, Imavere ja Koigi vald, Viljandimaalt Võhma ja Kõo vald ning Raplamaalt Käru vald.

Kui need kolm valda peaksid Järvamaaga liituma, lisanduks 3000 elanikku.

Neljapäevasel istungil tegi Paide linnavolikogu ettepaneku moodustada üks omavalitsus Paide, Väätsa, Roosna-Alliku, Koigi, Imavere ja Kareda vallaga.

Suvel tegi Paide linnavalitsus ühinemisettepaneku kõikidele Järvamaa omavalitsustele. Sellele vastasid eitavalt Türi ja Koigi vald. Ülejäänud omavalitsused hakkasid aru pidama, kas neil tasub ühineda või mitte.

Paide linnavolikogu esimees Peeter Saldre ütles, et ühinemise põhjalikuks analüüsiks on moodustatud mitu komisjoni, kuid koos on neist  käinud ainult juhtkomisjon.

Saldre selgitusel elaks selles omavalitsuses 14 759 inimest, neist 8271 Paides. Ta kinnitas, et selle omavalitsuse puhul ei kaotaks linn oma staatust.

Sellise ühinemise puhul saaksid  Saldre ütlust mööda kõik kuus valda riigilt  300 000 ja Paide linn 800 000 eurot toetust. Et uues omavalitsuses elaks üle 11 000 inimese, lisanduks veel pool miljonit eurot.

Volikogu arutas, kas Paide linn peaks kaaluma ka võimalust moodustada maakonna peale üks omavalitsus, kuid Saldre ei soovitanud sellele aega raisata, sest Türi vald on juba öelnud, et ei soovi Paide linnaga liituda.

19st kohal olnud volinikust hääletas ühinemisarutelu poolt 15, erapooletuks jäid neli volinikku.

Väätsa vallavanem Lauri Läänemets sõnas, et vallavolikogu arutas sel nädalal liitumise teemat ja otsustas, et ootab Paide linna ja Türi valla pakkumise ära.

Seejärel paneb vallavalitsus mõlema variandi plussid ja miinused ritta ning küsib kohalike inimeste arvamust. «Meil oli see üks valimislubadus, et kui ühinemine tuleb, küsime rahva arvamust,» lisas ta.

Samas tunnistas Läänemets, et lõpliku otsuse peab langetama vallavolikogu ja rohkem kui kahe variandi vahel valida polegi.

Hiljuti asusid Ambla, Albu, Järva-Jaani, Roosna-Alliku, Kareda, Koeru, Koigi ja Imavere valla juhid aru pidama, kas nende juhitaval vallal tasuks ühineda või mitte.

Maavanem Alo Aasma on välja käinud plaani liita kõik 12 Järvamaa omavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles