Hiiglaslik puufallos jäi kellelegi ette

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iselaadi kunstiteose kallal on vandaalitsetud varemgi. Ööl vastu eilset saega kallale minnes jõuti sihile.
Iselaadi kunstiteose kallal on vandaalitsetud varemgi. Ööl vastu eilset saega kallale minnes jõuti sihile. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Ööl vastu eilset lõikas kellegi kuri käsi nüri saega maha tänavu jaanuaris Viljandi ringtee ja haigla vahel olevale põllule püsti pandud fallosliku monumendi.

Nii nagu Sakalagi, avastas mitme meetri kõrguse puukuju püstitanud sõpruskonna üks liige Riido Raja teo eile hommikul kella 9 paiku puht juhuslikult. Avamise ajal hea tahte monumendina välja reklaamitud kuju kõrval seistes nentis mees, et kogu ettevõtmine oli algusest peale nali, ent tõdes teisalt, et selle akti taga olija häbematus ja kitsarinnalisus teevad mõnevõrra kurvaks küll.

Polnud esimene kord

Saagimistööd uurides järeldas metsahooldamisega tegelev Riido Raja kiiresti, et seda pole teinud professionaal. Ilmselt oli sel inimesel kasutada keskmist sorti terapikkusega saag ja kõigepealt oli ta kuju üritanud maapinna ligidalt maha võtta, kuid see ei õnnestunud. Peenikese saepuru põhjal võis järeldada, et tera oli väga nüri. Sellegipoolest õnnestus kuju umbes poole meetri kõrguselt maha saagida.

Raja sõnul käisid inimesed puupeenise juures ja tegid sellest pilti lausa uskumatult tihti. Ta lisas, et kui puu oleks pikapeale ära kõdunenud, oleksid püstitajad selle niikuinii ise maha võtnud.

«Keegi nüüd kiirendas seda protsessi,» resümeeris ta kibeda muigega.

See ei olnud esimene kord, kui keegi pretensioonika kuju suhtes vaenulikkust ilmutas. Nimelt tehti tänavu juulis katset see maha põletada.

Ööl vastu eilset oli kuju juures laamendatud ka muud moodi. Puupeenise kõrvale samuti pilgupüüdmiseks toodud vanade tankurite vahelt oli lahti kangutatud sinikollane rauast tahvel, mis vedeles kuju kõrval. Riido Raja oletas, et võib-olla oli saagija kavatsenud monumendi selle peale kukutada. Lisaks oli pinkide juurest ära võetud ja keset põldu visatud vana tekk ning joogipakendeid täis prügikott katki lõigatud.

Kokkuvõttes rõhutas üks kuju püstitaja siiski, et ehkki mõne inimese maailmapilti selline silmatorkav kuju ei mahu, moodustavad nad kõigist arvajatest kaduvväikese osa ning valdavalt võetakse monumenti naljaga, nagu ongi olnud nende taotlus.

Hoopis orav

Eile hommikul ei osanud Riido Raja veel öelda, kas ta teeb politseile juhtunu kohta avalduse.

«Kas see ka kuhugi viib?» küsis ta mõtlikult. Küll aga leidis mees, et kuju võiks siiski tekkinud kännu kõrvale uuesti püsti seada.

Ehkki taies pandi püsti eramaale, küsiti selleks luba nii Viljandi vallavalitsuselt, maanteeametilt kui läheduses kulgevaid kõrgepingeliine haldavalt võrguettevõttelt Elering. Monument asetati 2,5 meetri sügavusele maa sisse, et see ikka kindlasti püsti püsiks.

Tänavu jaanuaris kirjeldas Riido Raja kunstiteose sünnilugu nii: «Tahtsime üheskoos teha midagi suurt, aga kuna häid mõtteid oli palju, pidime tulemuseni jõudmiseks läbi käima päris pika tee. Algul hakkasime tegema hoopis oravat, aga näe, mis välja tuli.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles