Nimevigur eksitas kauge maa sohvri Saaremaa asemel Mulgimaale

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saaremaad kui müütilist Ultima Thulet arvatakse juba antiikajast peale olevat olnud sihtkoht, mis peibutab kaugete maade rändureid rasket põhjamaist retke ette võtma. Üllatuslikul kombel ei pruugi sinna pärale jõudmine isegi tänapäeval olla läbinisti ladus.

Nii võttis ühel Türkmenistani veokijuhil, kes pidi detsembri algul Saaremaalt Kuressaarest juustulaadungi peale võtma, sihtkoha leidmine oodatust mitu päeva rohkem aega, sest ta oli kurioossel kombel sattunud seiklema Mulgimaale, kus asub eelöeldud linnaga sama nime kandev tilluke küla.

Tekkis mure

Vähe sellest, et roolikeeraja esialgu pahaaimamatult sootuks vales Eesti piirkonnas kilomeetreid mõõtis, osutus lõpuks talle ka õige teeotsa leidmine parajaks katsumuseks, sest pelglikud mulgid polevat söandanud tõmmu naha ja habetunud näoga võõraga pikemasse vestlusesse astuda.

Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees Ülo Kivine kinnitas, et ettevõttel on tõepoolest kaugel Türkmenistanis klient, kes läkitas novembri lõpul nende poole teele tühja furgoonauto. Kui reisi teadaolevast alguspäevast oli möödunud terve nädal, hakkasid saarlased muretsema ja võtsid kliendiga ühendust. Küsimise peale olevat partner teatanud, et sõiduk peaks juba kusagil nende ligiduses olema, sest 3. detsembril möödus see Riiast. Ometi kulus sellest hetkest veel tervelt viis päeva, enne kui auto piimatööstuse õuele keeras.

Et pikale veninud retke teinud autojuht peaks praeguseks olema naasnud kodukanti, jäi ta Sakalale püüdmatusse kaugusesse. Küll aga selgitas Kivine, et ta olevat nii-öelda vana kooli mees, kes ei kasuta välismaal orienteerumiseks mitte GPS-seadet, vaid paberkaarti. Sestap ei osanudki ta aimata, et Eestis on mitu Kuressaaret.

64 elanikku

«Ega ma väga täpselt tea, mismoodi ta seal mandril juustutööstust otsis, aga nii palju sain aru, et kohalikud olla tal vaat et eest ära jooksnud. Alles siis, kui üks vormikandja – nähtavasti politseinik või mõne kaupluse turvamees – kaardi peal näpuga õige Kuressaare kätte näitas, loksusid asjad paika,» rääkis firmajuht. Ühtlasi möönis ta, et mõni episood autojuhi vintsutustest oligi talle arusaamatuks jäänud.

Viljandimaa Kuressaare küla asub Tarvastu vallas, Mustlast linnulennult umbes kolme kilomeetri kaugusel. Omal ajal asus küla südames mõis ja tegutses kool. Nõukogude ajal ehitati sinna laudad ja mitu kahekorruselist kortermaja.

Tänavu 1. detsembril elas Kuressaare külas elanikeregistri järgi 64 inimest.

Foto: Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles