Paalalinna kooli lapsevanemad näitasid üles teadlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paalalinna kool
Paalalinna kool Foto: Elmo Riig / Sakala

Sügisel tehtud üleriigilises testis, milles uuriti Eesti lapsevanemate suhtumist laste seas levivatesse tubakatoodetesse, tulid Viljandi Paalalinna kooli lapsevanemad teisele kohale, jagades seda Pärnu Rääma põhikooliga.

Kokku osales «Targa vanema» tubakatestis 325 kooli ning oma tulemuse registreeris ligi 2000 lapsevanemat üle Eesti. Testi üldvõitjaks tulid Raplamaal asuva Hagudi põhikooli vanemad. Viljandimaalt osales 13 üldhariduskooli ja parima keskmise punktisumma kogus Viljandi Paalalinna kool.

Paalalinna kooli direktori Aavo Palo sõnul on testi tulemused rõõmsaks üllatuseks nii lapsevanematele kui kooliperele, sest kahjuks levivad nii suitsetamine kui alkoholi tarvitamine järjest nooremate koolilaste seas. «Loomulikult on koolil teavitustöö tegemises oluline roll, aga veelgi tähtsam on see, et vanemad leiaksid oma laste jaoks aega, räägiksid keerulistel teemadel ning suudaksid sõlmida kokkuleppeid,» märkis Palo ning lisas, et just seetõttu on tal oma kooli lapsevanemate tubli tulemuse üle eriti hea meel.

Veebipõhise tubakateemalise testiga anti koolieelikute ja alglassilaste vanematele teadmisi ja juhtnööre, kuidas ära hoida laste seas suitsu ning järjest enam leviva mokatubaka, e-sigareti ja vesipiibu esmast proovimist.

Teavitusprogrammi eksperdi Rita Rätsepa sõnul on võrreldes teiste Euroopa riikidega laste suitsetamine Eestis erakordselt murettekitav, sest keskmiselt proovivad lapsed suitsu juba 12-aastaselt. «Koguni 69 protsenti 15-aastastest tüdrukutest ja 75 protsenti poistest on proovinud mõnda tubakatoodet,» sõnas Rätsepp.

Oma teadmisi tubakatoodete mõjust lastele võivad kõik vanemad endiselt kontrollida veebilehel www.tarkvanem.ee. Testi täitnud vanemad saavad tagasisidet, kuidas kasvatada tubakavaba last ning analüüsida, millised on vajalikud oskused nende teemade käsitlemiseks. Siseministeeriumi algatatud 5–11-aastaste laste vanematele mõeldud teavitusprogrammi veebilehekülg pakub teavet ka kasvatusstiilide kohta ning lisaks saab teema kohta tasuta nõu küsida ekspertide ja psühholoogi käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles