Kirgliku fotograafi poeg pani isa töödest kokku näituse

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Igavene teema»
«Igavene teema» Foto: Ain Kimber

Fotomuuseumi galeriis «Lee» on Ain Kimberi 90. sünniaastapäevale pühendatud mälestusnäitus. Ain Kimber on Viljandlastele tuntud mehe, leivatehase juhi Arnold Kimberi isa, kes  50. aastate alguses töötas Viljandi Rajooni TSN TK kultuuriosakonna juhtajana.

 Ain Kimber (12. XII 1925 – 26. V 1989) oli mees nagu orkester: fotograaf ja kunstnik, organisaator ja pedagoog, teoreetik ja fotoajaloolane. Tema loominguline tegevus langeb 20. sajandi teise poolde. Fotograafina oli ta iseõppija, kes 1978. aastaks jõudis oma tehniliste ja loominguliste võimete poolest fotomeistri austava staatuseni. Kimber pani aluse fotograafia haridusele Tallinna 2. Kutsekoolis, pidas fototeemalisi loenguid Tallinna Kultuuriülikoolis ning oli taasavatud Tallinna Fotoklubi asutajaliige. Lisaks muudele teemadele pildistas Kimber aktifotot, mis Nõukogude Liidus oli tabuteemaks. 1973. aastal avati Pärnus Ain Kimberi kuulus aktinäitus «Akt ja loodus», mida eksponeeriti Eesti eri paikades, kuid Tallinna väljapanekut ei lubatud.

2002. aastal avati Ain Kimberi autorinäitus «Igavene teema» Fotomuuseumi galeriis «Lee», siis juba mälestusnäitusena. Avatav näitus «Mees nagu orkester» toob vaatajani samuti autori lemmikteema – naise ilu. Eksponeeritud on üle 30 pildi nii Arnold Kimberi erakogust kui Fotomuuseumi kogudest. Näitusega tähistatakse Ain Kimberi 90. sünniaastapäeva.  

Näitus jääb avatuks kuni 5. jaanuarini.

Fotomuuseum asub Raekoja taga (Raekoja tänav 4/6) endises Raevanglas. Püsiekspositsioon mõlema maja kahel korrusel annab ülevaate Eesti fotograafia ajaloost 1840.–1940. aastani. 

Tallinna Linnamuuseumi filiaal Fotomuuseum on huvitav kooslus Põhja-Euroopa arhitektuuriloos haruldastest õigusemõistmisega seotud hoonetest ja ühest nüüdisaja kõige moodsamast kunstiliigist – fotograafiast. Igapäevast fotoelu kujutavad näitused-üritused on muuseumi fotokeldris, fotopööningul ja suvel ka fotohoovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles