Ida Urbel saab Viljandis mälestustahvli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida Urbel
Ida Urbel Foto: Teater Vanemuine

Vanemuise teatri kauaaegse ballettmeistri ja Ugala teatri liikumisjuhi Ida Urbeli 115. sünniaastapäeval, kolmapäeval, 16. detsembril kell 13 avatakse Viljandis Johan Laidoneri plats 9 majal mälestustahvel. Just selles majas elas Ida Urbel oma noorusajal.

Ida Urbel sündis 16. detsembril 1900 Viljandis. Aastail 1929–1935 tegutses ta Ugala teatri tantsujuhina. 1935–1974 oli ta Vanemuise peaballettmeister, pannes juba 1938. aastal aluse Vanemuise professionaalsele balletitrupile.

Vanemuise teatri praeguse balletijuhi, mälestustahvli paigaldamise eestvedaja Mare Tommingase sõnul jõudis Viljandi Ugalas alustanud tantsujuht oma loometeel palju: olla Vanemuise peaballettmeister, lavastada Estonias ning pälvida Eesti NSV rahvakunstniku tiitli.

Metallikunstnik Stanislav Netšvolodovi kavandi kohaselt teostatud mälestustahvli paigaldamisest võtavad osa Ida Urbeli vennapoeg Rein Urbel, Vanemuise teatri juht Toomas Peterson, balletijuht Mare Tommingas, Vanemuise tantsuveteranid ja Ida Urbeli kolleegid, Ugala teatri loominguline juht Ott Aardam ning lavastusala assistent ja kauaaegne liikumisjuht Oleg Titov.

Mälestustahvli avamisele on oodatud kõik huvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles