Juhtkiri. Nimi on väärtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Eestis on mitut puhku arutatud selle üle, kas valimisliidud võiks kohalikel valimistel keelustada. Meenutagem, et 2002. aasta märtsis jõuti riigikogus niisugune otsus isegi vastu võtta, ent mõni kuu hiljem tunnistas riigikohus muudatuse põhiseaduse vastaseks.

Valimisliitude ärakeelamist soovivate inimeste põhjendustes kõlavad märksõnad «järjepidevus» ja «vastutus». Räägitakse, et erakonnad on valimisliitudest püsivamad organisatsioonid ning seetõttu aitaks keeld vältida olukorda, kus kaalukate otsuste ja tehtud tegude eest ei vastuta tagantjärele justkui keegi. Mõnikord olla aga asi hoopis sammude astumatajätmises. Üks väide kõlab nimelt, et valimisliitudel on kerge ebapopulaarseid otsuseid endalt maha raputada, viidates oma sõltumatusele.

Seevastu Kolga-Jaani vallas tekkinud olukord on näide sellest, kuidas valimisliitude keelustamine võiks anda soovimatu tulemuse. Tagantjärele targana võib praegu nentida, et ehk olnuks õigem, kui lõviosa hääli kogunud nimekiri oleks kandideerinud just kohaliku valimisliidu lipu all ja jätnud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) nime kõrvale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles