Mis sa sinna arsti juurde lähed, kui kodus kartulit on?

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennustaja Edgar annab teada, kes on viimase aja terrorirünnakute taga ja mis saab ilmaelust edasi. Siis hakkab ta kõnesid vastu võtma.
Ennustaja Edgar annab teada, kes on viimase aja terrorirünnakute taga ja mis saab ilmaelust edasi. Siis hakkab ta kõnesid vastu võtma. Foto: Kuvatõmmis

Ma ei kuulu kaugeltki nende hulka, kes eitavad tervist silmas pidades kõike, mis haiglaseintest väljapoole jääb. Olen ise abi saanud võimekalt nõelraviarstilt, kes oli lõpetanud ülikooli nii arsti kui bioloogina. Samuti usun, et õigesti harrastatav jooga võib inimese vaimu ja keha tasakaalu viia ning ravimtee tõhusalt turgutada.

Hiljuti sattusin internetis juhuslikult arutelule, kus oli kõne all Kanal 12 «Jututuba». Suur seltskond arutas, mis päeval üks või teine ravitseja eetris on ja kas tema jutule ikka pääseb.

«Jututuba» on eetris tööpäeviti otse pärast sakslaste pedantselt tehtud teadussaadet «Galileo» ja kestab üle kolme tunni. Iga päev on ekraanil ise ravitseja. Ent juba esimese saate algusest piisas, et endalt küsida: kas see on tõesti võimalik?

Olgu lisatud, et SMS-i teel küsimine maksab veidi üle ühe euro, kõneminuti hind on 2,988 (ehk 3) eurot. Telefoni kasutavad rohkem eakad inimesed. Kui ränk tervisehäda kallal, siis kõhnale rahakotile ei mõelda.

Hädadele abi energeetika arvel

Esimene ravitseja on Tiit, kes oma sõnul muud tööd ei teegi, sest haiged võtavad kogu aja. Tema ravib «energeetika arvel». «Sõnumis peavad olema kõik andmed, kui inimene helistab, siis peab ta vahetpidamata rääkima, et ma saaks teda vaadata,» täpsustab ta.

Helistaja kurdab, et kannatab depressiooni all. «Eelmisel aastal käisin arsti juures, aga siis jätsin rohtudega vahele, nüüd hakkasin uuesti võtma. On närvilisus ja halb olla, vererõhk ka hüppab, kui närvilisus tuleb, samas on radikuliidiprobleemid.»

«Rohkem pole vaja, aitäh, ma jõudsin vaadata järgi,» katkestab Tiit tema jutu ning jagab õpetussõnu: «Teil pole mõtet võtta neid depressiooniravimeid. Nad vaigistavad küll, suruvad need närvid alla, aga teie viga ei ole seal. Te võiksite lasta kellegil oma kilpnääret natuke uurida. See ei tööta korralikult ja suurendab selle närvilisuse üles. Samamoodi võiksite uurida lasta omal paremat neeru ja kui te juba sellise inimese juures olete, kes seda piirkonda tunneb, siis kael ja ristluupiirkond on teil väga kinni.»

Helistaja lisab, et tal on ka maohäda ja ta võtab rohtu.

«Mina vaatasin praegu järgi, mis teil antud hetkel kõige problemaatilisem on. Maohädaga saate ju ise hakkama,» ütleb ravitseja.

«Jah, ma olen praegu arsti kontrolli all,» nendib naine.

«Milleks teil arsti vaja on?» küsib Tiit pahaseks saades. «Toores kartul on teil olemas kindlasti.»

«Kõhuhäda on kergemal määral, ma pean ikka rohtu võtma,» vabandab helistaja.

«Kui meeldib rohtu süüa, mis siis ikka teha,» kostab Tiit.

«Ma ei oska midagi teha...»

«Ma just rääkisin teile, et kartul aitab täpselt samamoodi.»

Järgneb õpetus, kuidas kartulimahla valmistada.

Siis helistab Marika, kes kurdab tasakaaluhäirete üle.

«Marika, teie saate oma tasakaalu lihtsalt korda. Minge kiropraktiku juurde, kes kaela lahti teeb. Peaksite kindlasti pöörduma kellegi poole, kes oskab tegelda neerudega: teie parem neer on nii prahti täis, et on juba alla hakanud vajuma,» räägib Tiit ja lisab, et see ei ole enam naljakas, aga kui Marika need kaks asja ära teeb, saaks ülejäänud asjad ka ära vaadata.

Doktoritöö «Põrguvürst elementidega»

Järgmises saates tegutseb Tallinna nõid.

«Valgus!» hüüab ta ja viskab käe üles. Seejärel keerutab klaaskuuli ja tutvustab ennast.

Tallinna nõia tiitli ja jõu olevat see naine saanud Eesti nõidade liidult.

«Mul on müstikaülikoolist doktorikraad ja doktoritöö olen kirjutanud teemal «Põrguvürst elementidega»,» lisab ta, selgitades, et müstikaülikool asub Tartus ja on kinnine ülikool.

Nõid räägib ja posib veel pikalt, tähendades lõpuks, et astraträvelit on juba tunda ja ainuüksi tänu sellele saavad paljud terveks.

Ta on nõidunud kõigi vaatajate duši ja sauna, mis võimaldab hingevähi ravi, esikülje ja tagakülje vähi ravi ning viieks korraks Parkinsoni tõve ravi.

Siis hüüab nõid: «Tekst, tekst, tekst. Jujujuu!»

Esimene pöörduja on hädas kehakaaluga.

«See ei ole ainuke probleem. Väga kinnine oled oma vaimses arengus ja seetõttu on sul kehakaal ka tõusnud,» räägib nõid, tõstab klaaskera enda ette ja hüüatab: «Nõidus vähendab!»

Seejärel keerutab jälle klaaskuuli. «Sul on südame piirkonnas ka väga suured raskusjõud tunda. Sul on ka puusaliigestes põletikud, puusad on väljapoole sul lausa näha. Põlved on väga kehvas olukorras. Südames on kogu aeg näha ärevust. Lükkan takka, et kaal läheks vähemaks, aga tuleb ka teisi asju selgitada ja ravida. Elujõupuudus on südames ja kopsudes. Loodus võimaldab sulle! Kõhus on tursed ja hästi suured pinged.»

Seansi lõpetuseks sirutab nõid klaaskuuli ette ja teatab: «Loodus likvideerib!»

Et ülekaalulisel eakal inimesel on liigeste ja südamega probleeme, pole just raske ära arvata, aga järgmise helistajaga läheb natuke nihu. Nimelt selgub, et alkohoolikuks peetud mees põeb hoopis Parkinsoni tõbe. Tema saab «üldravi», soovituse mitte rohtusid võtta ja ratastoolist eemale hoida. Lisaks kuuleb mees, et ta on kehvas olukorras küll, sest tal on hästi suur südamekangus ja ka kopsud on väsinud – ükskõiksust on kopsudest näha.

Järgmises saates astub üles Kaidi, kelle käest saab kõike pärida. Küsimused, mida tema küsib, viivad teadmiseni.

Televaataja uurib, kas kilpnäärme ravimiseks on midagi. Ja suhkruhaiguse korral.

Kaidi alustab viimati mainitust. «Suhkruhaiguse puhul küsiksin: kui palju te olete oma elus vältinud armastamist? Kui palju te tegelikult hoolite iseendast? Kui sa olid väike laps, milline oli armastussuhe sinu vanemate vahel? Kui vanemad teesklevad, siis lapsed tervendavad oma vanemaid ja jäävad ise haigeks, nad adopteerivad vanemate mured.

Kilpnäärmel on hormoonid. Mida sa oled otsustanud, et sa ei ole, kes sa tegelikult oled?» kõlab tiraad ja vastus ongi antud.

Tervendaja Andres on nooremapoolne mees, kes käib oma sõnul palju ka üle lahe töötamas. Tema tegeleb energiaväljadega: «Pärilikkuse põhjustega blokeerime oma energiavälja.»

Vaimutasand ja otsaesine puhtaks

Lilia kurdab kehva enesetunnet: pea käib ringi.

«Peaga on see seotud tugevasti, ka südamega, mis on blokeeritud. See rõhutab halba enesetunnet. Ma tajun suhete tasandil rahulolematust kellegi meesterahvaga,» jutustab Andres. «Kõigepealt peaks tegema blokeeringud: sõna puhtaks, vaimutasand puhtaks ja otsaesine. Süda ära puhastada. Ikkagi tuleks pöörduda kellegi poole, kes energeetiliselt seda teha saab,» õpetab ta.

Helistaja mõtet massööri juurde minna ta heaks ei kiida: «Pigem on see hingeline asi, seotus läbi vaimumaailma süsteemi.»

Loomulikult on Andres valmis ravi enda hooleks võtma.

Hingamisterapeut ja reikimeister Reet on tõlk, kelle kätte satub tihti ka tervisetekste. Sellega seoses surfab ta meditsiiniinfos ning on hakanud alternatiivmeditsiini levitama. Lisaks õpetab ta reikit, mis on kätega energiaravi.

«Ma ei anna oma energiat ära, vaid see tuleb kosmosest. Mina vahendan,» selgitab Reet, lisades, et hingamisprotsess uhab inimesest välja energiablokeeringud.

Huvitava vastuse saab üks liigse kehakaalu pärast muretseja. Selgub, et kaalu tõstab hirm lasta teisi inimesi endale lähedale. Rasvapolster kaitseb ja näitab tugevamana.

Rahakriis tuleb jaanuaris-veebruaris

Kui saates on ennustaja Edgar, tuleb saatejuhil sissejuhatava sõnavõtu ajaks telefon lausa välja lülitada, sest see heliseb vahetpidamata. Edgar paneb paika maailmapoliitika. Ta teab, kes täpselt on terrorirünnakute taga ja mis saab edasi.

Kui kõne tuleb, küsib Edgar helistaja sünniaega, uurib luubiga enda käes olevat raamatut või mis see on ja saab sealt helistaja kohta kõik teada. Nagu teistelgi, läheb ka temal jutt pärijaga üsna osavalt kaasa.

Eakas naine, kelle hädasid ta peab eelkõige mehega seotuks, ütleb, et on juba 45 aastat abielus ja midagi hullu ei ole. Lõpuks jõutakse ühiselt mehe napsitamiseni. Naine küsib, kas on mõtet kinnisvara osta.

«Oot, ma vaatan päikesemärki. Praegu ärge raha raisake, hoidke seda raha, mis teil on. Praegu võib olla nii, et 2017 eurot enam ei ole, Euroopa Liit laguneb 2016. aasta lõpus ära tänu terrorismile. Kinnisvaraga ka nii, et raha peab olema teil. No mis puudutab korterit, aga tühiseid asju...» Selle, milline nimelt on tühine kinnisvara, jätab Edgar täpsustamata.

«Ma tahtsingi just korterit,» rõõmustab küsija.

«Raha ärge raisake, rahakriis on tulemas juba jaanuaris-veebruaris,» hoiatab ennustaja, jättes täpsustamata sellegi, kuhu raha kaob.

Ka uut meest ei olevat proual silmapiiril näha, väikest seiklust aga küll.

Hoolimata suurte kataklüsmidega ähvardamisest on Edgar helistajatega leebe. Nii mõnelegi ennustab ta riigimaja söögilauda ehk haiglasse sattumist. Midagi hullu see aga ei tähendavat. Kõigile helistajatele pakub ta lahkelt rohkem kui 80 aasta pikkust elu, mõnele tunduvalt enamgi.

Edgar näib olevat selline ohutu ennustaja, kelle vastu ei ole arstidel midagi. Kui pärast saadet ühe tohtriga rääkisin, hakkas too naerma ja ütles, et seda sorti tegelased tegutsevad kogu maailmas ja igal pool on inimesi, kes neid usuvad. Ohtlikuks pidas ta seda, kui asjatundmatu ravima hakkab või ei luba raskel haigel arsti juurde minna.

Järgmine on tervendaja Erwin, kes nendib, et esoteerilist sertifitseerimist Eestis ei ole. Seekord ei kasuta ta ruunikive, vaid püüab küsimustele vastata pendli abil.

Nõu küsib pearinglusega hädaline.

Erwin kõngutab pendlit ja teatab: «Tundub, et tegu on mingi verevarustushäirega. Kas veri on paksuks läinud või? Vaadake, meil on kehas punased verelibled ja need kannavad tugevalt energeetikat. Kui veri on paksuks läinud, siis ei saa aju piisavalt toit­aineid kätte ja hapnikku. Katsuge korralikult tarvitada vedelikku ja kaela piirkonda mõjutada. Pange kukla piirkonda jahedat kompressi.»

Ka küsija energia olevat madal, ainult 30, ükskõik mida see siis ka ei tähenda

Pendel ja peaingel Raafaeli kaardid

Pendlit kasutab ka Valge nõid. Lisaks on tal kaasas peaingel Raafaeli kaardid ja taimekaardid.

Keegi helistab ja kurdab, et kass on kaduma läinud. Saanud pärast täpsustavat küsimust teada, et maja lähedal on autotee, arvab nõid, et kass enam koju ei tule.

Siis läheb jutt tervisele. Nõid annab teada, et nii kui tervisest juttu oli, hakkas pendel iseenesest tugevalt kõikuma, järelikult tegeleb probleemiga. Pendli olevat pannud liikuma soov vastuseid anda.

«Sulle tuleb hästi palju informatsiooni. Kas sa tunned juba?» pärib ta helistajalt.

«Ei saa nagu aru…»

Lõpuks kostab otsus, et esoteerilises plaanis midagi tõsist ei ole.

Värvikas tegelane on ka Lõuna-Eesti nõid, kes valdab palju keeli. Nõiaks on temagi õppinud salajases Tartu ülikoolis. Juba vilunud nõiavaatlejana võin seda uskuda, sest paljud tema hüüatused ja loitsud on väga sarnased Tallinna nõia omadega.

Ta räägib, et taevased jõud mõjuvad hästi ja nõidus tõstab kogu publiku selle saate ajaks terviseplaneedile Merkurius, lisades täpsustavalt, et see pole tavaline Merkuur.

Telefon heliseb vahetpidamata.

Üks helistaja on 85-aastane mees, kes kurdab enda ja abikaasa tervise üle. Talle öeldakse, et mitmed põletikud saab peatada, aga südamele on ka abi vaja.

«Ma ei kuule teie juttu, aga ma olen õnnelik, et te meid aitate. Mul ei ole lihtsalt sõnu, suur südamlik tänu teile!» ütleb vana mees.

ARVAMUS

Katrin Rehemaa
Katrin Rehemaa Foto: Toomas Huik / Postimees

KATRIN REHEMAA,
Eesti arstide liidu peasekretär

Arstide liit tunneb muret Eestis leviva tervist ohustava käitumise pärast. Oleme teinud ettepaneku seadustada võimalus kontrollida erihariduseta inimeste tegevust, mida vähe informeeritud abivajaja võib tõlgendada kui ravimist, ja kutsume järelevalveorganeid jälgima avalikkusele edastatavat alternatiivsete ravimeetodite reklaami.

Oleme pöördunud ajakirjanike ja meediaväljaannete omanike poole ning soovitanud valida vastutustundlikult allikaid, mille põhjal avaldatakse inimeste tervist ning haiguste ennetamist, diagnoosimist ja ravimist käsitlevat teavet. Kui tegemist ei ole teaduspõhise infoga, tuleks sellele selgelt viidata ja võimaluse korral lisada selle valdkonna asjatundja kommentaar.

Telesaated, kus niinimetatud ravitsejad diagnoose panevad ja ravinõuandeid jagavad, on lubamatud. Paremal juhul on tegemist lihtsalt kelmuse ja raha väljapetmisega, halvemal juhul kahjustatakse inimeste tervist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles