Ekseko sai miljon eurot maksva katlamaja

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adveni uus katlamaja, mis annab sooja Ekseko farmile.
Adveni uus katlamaja, mis annab sooja Ekseko farmile. Foto: Erakogu

Esmaspäeva varahommikul avati Viljandist kümne kilomeetri kaugusel asuvas Ekseko farmis biokütusel töötav ja miljon eurot maksma läinud katlamaja, mille rajas seakasvatusele energiaettevõte Adven Eesti.

Biomassil toimiv 2,5 MW võimsusega katlamaja kasutab kütusena hakkpuitu, puukoort, saepuru ja tükkturvast, mis tagab seakasvatusele senisest kolmandiku võrra soodsama soojuse hinna. Ühtlasi asendati reserv- ja tipukoormuste katteks mõeldud gaasikatel uue 1,6 MW katlaga. Kogu projekti finantseeris energiaettevõte Adven Eesti, kes müüb Eksekole soojust 12-aastase lepingu alusel. Ühtlasi vastutab Adven Eesti ka seadmete igapäevase haldamise, hoolduse ja remondi eest.

Ekseko omaniku, HKScan Estonia juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul suutis Adven Eesti välja pakkuda efektiivselt majandava katlamaja lahenduse ning katlamaja ehitusel arvestati ka kõikide riskidega. „Eelkõige arvestasime nii katlamaja ehitusel kui ka tööshoidmisel Eestis leviva sigade Aafrika katku viiruse leviku ohuga ning oleme suutnud selle riski maandada, järgides ka katlamaja töös võimalikult rangeid bioohutusmeetmeid,“ lisas Soorm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles