14 Viljandimaa noortalunikku said toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pool noortaluniku toetuse summast tuleb kulutada oma majapidamises põhivahendite tarvis, näiteks hoone ehitamiseks või traktori ostmiseks. Traktorit soetada soovisid Viljandimaa taime- ja loomakasvatajad taotluste põhjal kõige enam.
Pool noortaluniku toetuse summast tuleb kulutada oma majapidamises põhivahendite tarvis, näiteks hoone ehitamiseks või traktori ostmiseks. Traktorit soetada soovisid Viljandimaa taime- ja loomakasvatajad taotluste põhjal kõige enam. Foto: Marko Saarm / Sakala

Põllumajanduse registrite ja unformatsiooni amet määras 218 põllumajanduslikku tegevust alustavale noorele ettevõtjale kokku 8 683 279 eurot toetusi. Viljandimaale tuli toetust 14 ettevõtjatele kogusummas 560 000 eurot.

Menetluses oli 377 taotlust, toetus jäi määramata neist 159-le. 14 juhul oli taotlus mitteabikõlblik ning 145 taotluse rahuldamiseks ei piisanud eelarvet. Rahastusotsuse said hindamiskriteeriumide alusel moodustuvas paremusjärjestuses suurema punktide arvu kogunud taotlused.

Toetuse maksimaalne suurus on 40 000 eurot, millest väiksem summa määrati vaid 11 korral. Kõige rohkem on toetuse saajate hulgas põllukultuuride ja heintaimede kasvatajaid, keda oli üle 70. Loomakasvatus on peamiseks tegevusharuks 53 ja piimatootmine 10 toetusesaajal. Ligi 40 noortalunikku kasvatab puu- ja köögivilju ning marju, seeni ja ravimtaimi. Populaarne on ka mesindus.

Toetust soovitakse kasutada mitmesuguste põllumajandusmasinate ja -seadmete ning laudatehnika soetamiseks, tootmishoonete ja rajatiste ehitamiseks ja renoveerimiseks, istikute ja taimede, loomade ja mesindusega seonduva soetamiseks ja muudeks investeeringuteks, aga ka käibekuludeks, näiteks väetiste, seemne, sööda ja kütuse ostmiseks.

Toetuse väljamaksed on praeguseks tehtud. Noortalunikel tuleb järgida toetuse saamisega seotud nõudeid ka edaspidi. Äriplaanis nimetatud tegevused peavad olema tehtud taotluse esitamise aastale järgneva kahe majandusaasta jooksul. Toetuse abiga tehtud investeeringut tuleb säilitada ja sihipäraselt kasutada vähemalt viie aasta jooksul pärast toetuse väljamaksmist. Omatoodetud põllumajandussaaduste või nende töötlemisest saadud toodete müügitulu, kas koos või eraldi, peab taotluse esitamise aastale järgneva majandusaasta lõpuks ja äriplaanis kajastatud järgmistel aastatel olema suurem kui 2400 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles