Pool miljonit eurot aitab Soomaal luhtasid korras hoida

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) jõudis talve hakul lõpule suure tööga, tänu millele saab edaspidi igal suvel Soomaal niita ja hooldada 450 hektarit väärtuslikku luhaala ehk lamminiitu. Nendes paikades elavad paljud ohustatud linnud, liblikad ja konnad ning kasvavad haruldased taimed.

Seni oli paljude Soomaa lamminiitude hooldamine väga raske või lausa võimatu, sest tööks vajalikud masinad  ei pääsenud luhtadele. Kolme aasta jooksul sai RMK Euroopa Regionaalarengu Fondist kokku ligi 480 000 eurot, mille eest ehitati Soomaale teid, mahasõite, sildu ja truupe ning suleti peaaegu 900 meetri ulatuses kraave.

Teiste seas on valmis saanud näiteks Mulgi kraavi sild Suure-Jaani vallas ja Läti sild Kõpu vallas ning rekonstrueeritud Kiriku siht, Poldi tee, Mulgi heinamaa tee, Joosepi tee, Riisa tee, Halliste puisniidu tee ning Vodi tee.

Lamminiite on Soomaa rahvuspargis ligi 1950 hektarit, sellest hooldatavad olid seni umbes 800 hektarit. Lamminiite hooldatakse kas neid niites või seal loomi karjatades. RMK ise lamminiitude hooldamisega ei tegele, vaid rendib alad soovijatele välja.

Soomaal on välja renditud 761 hektarit lamminiitusid, järgmisel aastal lisandub veel vähemalt 80 hektarit. Rahvuspargi kaitsekorralduskava kohaselt peaks 2021. aastaks olema tagatud 1370 hektari lamminiidu hea seisund.

Edaspidi pühendub RMK Soomaal soode taastamisele, ent vajalikke töid tuleb siiski teha ka poollooduslike koosluste hooldamiseks. «Eelkõige teeme taastamisraiet, et parandada luhaala hooldustingimusi või valmistada ala ette rendileandmiseks,» rääkis RMK looduskaitseosakonna peaspetsialisti Kristjan Tõnisson. «Üksikjuhtumitena võime ka edaspidi ehitada ülepääse, mahasõite ja ümberkeeramiskohti ning parandada teelõike.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles