Eesti Pank laseb ringlusse uusi 20-euroseid rahatähti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue seeria 20-eurostel puhul on täiesti uus turvaelement: läbipaistev portreeaken Europe kujutisega rahatähe paremal serval.
Uue seeria 20-eurostel puhul on täiesti uus turvaelement: läbipaistev portreeaken Europe kujutisega rahatähe paremal serval. Foto: Eesti Pank

Kolmapäevast hakkab Eesti Pank väljastama kommertspankade kaudu uuendatud kujunduse ja turvaelementidega 20-euroseid pangatähti. Uue seeria 20-eurose rahatähel on kõige silmatorkavamaks muutuseks täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken Europe kujutisega rahatähe paremal serval.

Mitu teist turvaelementi, Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel, on samasugused nagu uutel 5- ja 10-eurostel.

Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve ütlemist mööda lähevad esimesed uued 20-eurosed pankadele kolmapäeval. Pankadest jõuavad rahatähed kaupmeesteni ja sularahaautomaatidesse ning seejärel on võimalus ka inimestel uus rahatäht oma rahakotti saada.

Roosve rõhutas, et uue kujunduse ja turvaelementidega rahatäht on seaduslik maksevahend, mille vastuvõtmisest ei tohi kaupmehed keelduda ka siis, kui autentimisvahend või rahakäitlusseade on jäänud veel ajakohastamata. «Kaupmees saab rahatähe ehtsust tuvastada käsitsi, kui ta vaatab või katsub rahatähe turvaelemente,» ütles Roosve.

Samaaegselt väljastavad euroala keskpangad varude lõppemiseni ka esimese seeria 20-euroseid pangatähti. Esimese seeria 5-, 10- ja 20-eurosed pangatähed kehtivad maksevahendina edasi. Küll aga kõrvaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja lõpuks kaotavad need maksevahendina kehtivuse, kuid keskpangas saab neid tähtajatult ümber vahetada. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Oktoobris saatis Euroopa Keskpank 20-eurose turvaelemente tutvustava infotrükise otsepostina Eestis tegutsevatele ettevõtetele. Infotrükis jõudis ligikaudu 8000 ettevõtteni.

Sularahakäitlejatele mõeldud trükiseid on Eesti Pank jaganud eri koostööpartnerite vahendusel või pangaga ühendust võttes kõikidele soovijatele. Huvi korral on võimalik tasuta trükiseid veel tellida Eesti Pangast e-postiaadressil info@eestipank.ee.

Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel.

Katsu. Katsudes on uue 20-eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda reljeefsed, paberipinnast kõrgemad jooned. Samuti on rahatähe paber tugev ja krabiseb.

Kalluta. 20-eurose vasakus alaservas on erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Hologrammribal tulevad kujutised nähtavale rahatähte kallutades: lisaks Europe portreele on näha number 20, euro sümbol ja värava või akna kujutis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles