Üleskutse: proovi sel nädalal tekitada vähem jäätmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud kraami hulgast leiab ka sporditarbeid.
Kasutatud kraami hulgast leiab ka sporditarbeid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Mitmendat aastat tähistatakse novembri lõpul üleeuroopalist jäätmetekke vähendamise nädalat, mil kutsutakse kõiki eurooplasi üles tekitama vähem jäätmeid ja kasutama ressursse säästlikult.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist Liina Laiverik tõdeb, et jäätmetekke vältimine tähendab tarbijale eelkõige mõistlikku tarbimist ehk läbimõeldud oste, toodete lõpuni kasutamist ning kasutuskõlbmatuks muutunud esemetele uue funktsiooni andmist ehk kasutamist millegi uue tegemiseks. «See ei ole tegelikult ülemäära keeruline nagu inimestele oma kiire elutempo kõrvalt tunduda võib,» kõneles Liina Vaiverik.

Majapidamises tekkivate jäätmete kogus sõltub suurel määral inimeste tarbimisharjumustest, aga ka sellest, milliseid tooteid ettevõtted turule paiskavad. Tavapäraseks on kujunenud, et klient saab poest lisaks toodetele hulga pakendeid, mis pärast kauba tarbimist visatakse prügikasti

Jäätmetekke vähendamise nädala jooksul saab Tallinna suuremates kaubanduskeskustes nõu küsida jäätmespetsialistidelt. Kampaaniaga on kaasa tulnud mõned ettevõtted, näiteks saab jäätmenädala jooksul R-Kioskist kuumi jooke soodsamalt, kui ostad kohvi oma topsiga.

Veebilehel jäätmed.ee leiab hulga nõuandeid, kuidas kodus, tööl ja haridusasutustes jäätmete teket vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles