Olustveres sosistavad soomlannade mälestused

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlannade näitus on ilus ja meeleolukas.
Soomlannade näitus on ilus ja meeleolukas. Foto: Kaie Pungas

Olustvere viinaköögis on 1. detsembrini Soome tekstiilikunstnike Eija Pöyry ja Airi Kentala näitus "Mälestused sosistavad".

Näitus on valminud suures osas taaskasutatud materjalidest ja ühendab endas nii Eesti kui Soome ajalugu, unustatud esemeid ja tekstiile.

Näitus on mõtisklev, lapsepõlve ja aja kulgu vaatlev. Tööde pealkirjad nagu "Ma mõtlen", "Ma kuulan", "Ma mäletan su lõhna" panevad vaataja tajuma oma mälestusi ammusest ajast, kust kasutatud materjalid pärit on.

Huvitav, et Soome kunstnikud on leidnud palju inspiratsiooni just Eesti tekstiilipärandist. Näiteks "Roosiaed" on kokku õmmeldud kirbuturgudelt leitud kahekümnest ristpistes roosimotiivist, mille on tikkinud naised mitmest Eesti paigast.

Lisaks esemetele kogutakse ka hetki: "Kunstniku teehetked 1-2" on esitatud kasutatud teekotikeste kompositsioonina.

Eija Pöyry on õppinud Soomes teksiili ja keraamikat ning Viljandi kultuuriakadeemias eesti rahvuslikku käsitööd. Airi Kentala on alustanud õpinguid graafikaga ning täiendanud ennast nii keraamika, tekstiili kui ka graveerimiskunsti vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles