Politsei tulistas agressiivset meest

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dimitri Kotjuh

Laupäeva õhtul ründas 39-aastane raskes joobes mees Viljandimaal Halliste vallas tööülesandeid täitvaid politseinikke noa ja kirvega. Ohu kõrvaldamiseks sooritasid politseiametnikud mitu lasku teenistusrelvast, millest üks kuul tabas politseiametnike ründajat õlavarde. Arstid osutasid mehele abi, pärast mida viidi ta jälgimisele psühhiaatriakliinikusse.

21. novembril kella 16 ajal helistas hädaabinumbrile kodust eemal viibiv naine ning teatas, et tema elukohas on tugevas joobes abikaasa, kes ähvardas teda telefonitsi vägivallaga ning viitas enda kasutuses olevatele relvadele. Pere elukohta saadeti politseipatrull.

Kohale sõitnud politseipatrullile tuli eramu territooriumil vastu mees, kes hoidis käes kirvest ja nuga. Mees viskas esmalt politseinike suunas kirve ning lähenes siis neile noaga. Korduvatele käsklustele nuga ära panna mees ei allunud ning  politseinik tegi kaks hoiatuslasku. Mees ei rahunenud ega allunud jätkuvatele korraldustele.

Lisajõuna saadeti sündmuskohale teine patrull. Et ründaja ei allunud endiselt politseinike korraldustele, vaid lähenes ka hiljem sündmuskohale jõudnud politseinikele, nuga käes, sooritas üks politseinikest veel kolm hoiatuslasku ja viis suunatud lasku nuga hoidva käe tabamiseks. Kasutades ära ründaja tähelepanu hajumist, õnnestus politseinikel ta käed raudu panna. Mehe kinnipidamiseks tuli kasutada ka kilpi ja teleskoopnuia. Pärast kinnipidamist tuvastati, et üks lastud kuulidest oli ründajat tabanud õlavarde, ning ta toimetati haiglasse. Arstid osutasid mehele meditsiinilist abi ning jätsid ta esialgu jälgimisele psühhiaatriakliinikusse.

Viljandi politseijaoskonna juhi Künter Pedoski sõnul püüab politsei olukordi alati lahendada esmalt sõnadega. "Kui korraldustest pole abi ning ründaja paneb ohtu politseiametnike või juuresviibijate elu ja tervise, siis kasutatakse olukorra lahendamiseks  jõulisemaid võtteid. Tulirelva kasutamine ei ole väga sage ning veel harvemad on suunatud lasud ohu tõrjumiseks. Siiski peab teenistuskohustuste täitmisel relva kasutamiseks valmis olema, kui muul moel ei ole võimalik inimeste elu ja tervist kaitsta,“ rääkis Pedosk.

Täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb vägivalda võimuesindaja vastu. Kohtueelset menetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles