Savisaar tegi napilt Simsonile ära

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatuses on enam-vähem võrdselt Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni toetajaid.
Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatuses on enam-vähem võrdselt Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni toetajaid. Foto: montaaž

Reede õhtul koos olnud Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatus otsustas 29. novembril Tallinnas toimuvateks esimehe valimisteks esitada omapoolseks kandidaadiks partei praeguse liidri Edgar Savisaare.

Maakondliku organisatsiooni juht Helmut Hallemaa kirjeldas nõupidamisel valitsenud meeleolu kui töist ja tõsist. Ruumis oli enam-vähem ühepalju neid, kes avaldasid toetust Savisaare jätkamisele, ja neid, kes eelistavad edaspidi erakonna eesotsas näha Kadri Simsonit.

Kumbki kandidaat ise Viljandisse ei tulnud. Küll aga olid mõlemad kohale saatnud oma mitteametliku kõneisiku. Savisaare hääletoruna esines erakonna peasekretär Priit Toobal (ta kuulub ka Viljandimaa piirkonna juhatusse). Simsoni eest võttis sõna omaaegne Võhma linnapea ning praegune Keskerakonna riigikogu fraktsiooni nõunik Jaak Aab.

Kui küsimus lõpuks salajasele hääletusele pandi, jäi Savisaare kandidatuur häältega seitse kuue vastu napilt peale. Koosolekult puudus üks juhatuse liige.

Piirkondlik otsus ei tähenda siiski seda, et valdade ja linnade osakonnad ei võiks vabalt omalt poolt eraldiseisvaid ettepanekuid teha. Nii näiteks on Võhma keskerakondlased juba teatanud, et esitavad kandidaadiks Simsoni. Sama on lubanud teha Karksi ja Abja osakond. Savisaare selja taha on jällegi joondunud Viljandi valla, Tarvastu ja Suure-Jaani keskparteilased.

Viljandi linnaorganisatsioon ei ole veel ametlikku otsust vormistanud, kuid suure tõenäosusega tullakse seal välja korraga kahe nimega.

Helmut Hallemaa avaldas heameelt selle üle, et esimehe valimise protsess laabub Keskerakonnas asjalikus ja huvitavas õhustikus ning pakub ainest elavaks mõttevahetuseks. „Nii peabki olema. Selline ongi üks korralik demokraatlik erakond,” lausus ta. Ühtlasi tuletas Hallemaa meelde, et piirkondade ja osakondade eelistused ei sea ühelegi delegaadile kohustust kongressil vastavalt hääletada. „Lõpuks on iga inimene valimiskasti juures ikkagi oma südametunnistusega kahekesi.”

Viljandi maakonnast läkitatakse Keskerakonna kongressile 42 delegaati. Lisaks on automaatne hääleõigus Helmut Hallemaal ja Peeter Rahnelil, sest nad on erakonna asutajaliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles