Pühapäeval kõlab novembriklassika

, muusikapedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümme aastat tagasi asutatud ansamblil Viljandi Linnakapelli Brass on tore traditsioon: igal sügisel rõõmustatakse kodulinna publikut ühel pimedal novembrikuu õhtul särava puhkpillimuusikaga. Nii ka tänavu: 15. novembril kell 16 on Jaani kirikus «Novembriklassika» kontsert, millel Linnakapelli Brassi kõrval astuvad üles muusikakooli vaskpilliansambel Bert Langeleri ja tromboonikvartett Arno Antoni juhendamisel. Puhkpillimuusikale pakuvad vaheldust organist Tuuliki Jürjo ja vokaalansambel In Unison.

Puhkpillimuusika on teatavasti üks vanemaid helikunstiliike, mis on arenenud tarbemuusikast ning seotud tseremooniatega. Igal endast lugupidaval linnal olid juba keskajal palgale võetud nii pasunamehed kui timpanimängijad. Renessansi ajal süvenes tornimuusika traditsioon: kirikulaule või rahvaviise mängiti nii kiriku- kui vahitornidest. Polüfoonia levik tõi tornimuusikasse keerukamaid mitmehäälseid lugusid. Läbilõiget sellisest repertuaarist kuuleme ka «Novembriklassika» kontserdil.

Esitusele tulevad Hans Leo Hassleri ja Michael Praetoriuse koraaliseaded, Andrea Gabrieli ja Samuel Scheidti mitmehäälsed kantsoonid, Paul Peuerli ja Tielman Susato tantsusüidid ja muud heliteosed. Orelil kuuleme Johann Sebastian Bachi ja Samuel Scheidti loomingut, millesse on huvitavalt põimitud gregooriuse koraalid, mida laulab ansambel In Unison.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles