Mis on meil ja mujal 7. novembril toimunud?

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalender
Kalender Foto: Karl-Eduard Salumäe

Paljud mäletavad, et täna on oktoobrirevolutsiooni aastapäev ning et Nõukogude Liidus tähistati 7. novembrit riigipühana, ent loomulikult on Eesti ja maailma ajaloos toimunud tänasel kuupäeval palju muudki.

Näiteks 1492. aastal langes Prantsusmaal Alsace'i piirkonnas Ensisheimis Maale vanim kindlalt dateeritud meteoriit. 1665. aastal nägi ilmavalgust vanim seniajani ilmuv ajakiri London Gazette. 1929. aastal avati aga USA-s New Yorgi moodsa kunsti muuseum, mis on üks tähtsamaid ja kuulsamaid XX sajandi kunsti eksponeerivaid muuseume maailmas.

Eestis lasti 1924. aasta 7. novembril müügile esimesed Eesti kohtumargid, mis anti välja kohtulõivude tasumiseks. Need olid käibel 20 aastat. 1987. aastal kogunes Pärnus Alevi kalmistule mitusada inimest Vabadussõjas langenute haudade juurde ja hiljem täitevkomitee hoone ette meelt avaldama. Kolm aastat hiljem leidis aset viimane Nõukogude Liidu sõjaväeparaad Tallinnas.

Tänasesse kuupäeva mahub ka üks traagiline sündmus, mis ei juhtunud Eestist kaugel. Täna kaheksa aastat tagasi oli Soomes Jokelas koolitulistamine, milles hukkus üheksa ning sai vigastada 12 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles