Vana muster võib olla ilus, uus veel ilusam

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreet Rosin on vaimse enesearenguteemaliste raamatute autor, vaimsete praktikate õpetaja, lektor ja terapeut.
Kreet Rosin on vaimse enesearenguteemaliste raamatute autor, vaimsete praktikate õpetaja, lektor ja terapeut. Foto: Erakogu

16. novembril esitleb Kreet Rosin Viljandi Rahva Raamatu kaupluses oma vast valminud raamatut «Piirangutest priiks».

«Piirangutest priiks» on sinu neljas raamat. Lisaks neile oled kirjutanud neli raamatut koos Mai-Agate Väljatagaga. Kust tuli selle raamatu kirjutamise tõuge ja kas selle raamatu tee ideest teostuseni oli eelmistega võrreldes kuidagi erinev?

Minu kõige esimese trükivalgust näinud teose «Minu külluse raamat» terve sisu tuli korraga ühe varahommikuse meditatsiooni ajal. Tänu ülikooli ajal vabaainena pimekirja õppimisele sai kogu info ühe päevaga arvutisse.

Järgmine oli jõululuuletuste kogu «Jõululised hetked». Sellega oli lugu nii, et mu noorem poeg, kes tollal oli kolmene, vajas ühte lihtsat neljarealist salmi õhtuseks jõulupeoks. Tegin talle selle teel lasteeaeda. Järgmised seitse ööd ma eriti magada ei saanud, sest öösiti tulid mu pähe luuletused. Mul on alati voodi kõrval paber ja pliiats valmis ning nii ma siis hämaras unise peaga kirjutasin ja hommikul vaatasin huviga, mis kirja sai. Nii et lõpuks oli mul ühe neljarealise luuletuse asemel nelikümmend jõulusalmi.

Kolmas kaante vahele jõudnud info «Teadliku arengu logiraamat» tuli minuni lennukis teel Mauritiuselt Pariisi.

Mai-Agate Väljatagaga ühiselt kirjutatud neli raamatut «Iga sinu tunne loob sind ennast», «Teejuht tööks iseendaga», «Meel, teadvus ja loomine» ja «Vähi varjatu sõnumid» on kõik sündinud pikemas loomeprotsessis. Nende kirjutamine ei olnud tegelikult kirjutamine, vaid vestlemine. Me istusime toolidel nägudega üksteise poole, panime diktofoni käima, läksime meditatiivsesse seisundisse ja lihtsalt vestlesime.

Raamatut «Piirangutest priiks» hakkasin kirjutama juba siis, kui eelmise teose käsikiri polnud veel trükkigi saadetud. See raamat on kirjutatud aasta vältel keset loodust, peamiselt Lõuna-Eesti kuppelmaastiku keskel vee ääres. Olen esimesed seitse eluaastat kasvanud Hiiumaal ning ma vajan vee lähedust. Vesi annab mulle tohutult jõudu ja energiat. Ja kuna järvekaldal istudes tundus vesi liiga kaugel olevat, kolisin oma tooli ja lauakesega paadisillale kirjutama.

Ühesõnaga, raamatute ideed ja sisu lihtsalt tulevad mu juurde ning siis ei jää muud üle kui kirja panna. Nii nagu ka järgmine raamat on juba tulnud.

Mida sina nimetad piiranguks?

Minu arusaama kohaselt on üheks kõige ihaldusväärsemaks seisundiks maa peal elamine kooskõlas oma südame ja Loojaga või kuidas iganes sa nimetad kõiksust või kõrgemat väge. On raske leida midagi, mis aitaks jõuda veel suurema sisemise rahuni. Kui elad kooskõlas südame ja Loojaga, on sul tunne, et kõnnid läbi elu justnagu oleksid sinu teejuht ja kaitseingel pidevalt su kõrval. Kõnnid oma rajal, saades n-ö käigu pealt juhatust ülaltpoolt. Tuled esilekerkivate väljakutsetega toime mängleva kergusega. Oled otseühenduses Loojaga. Tehes oma igapäevatööd oled suureks õnnistuseks kogu maailmale. Oma tegudes lähtud osapoolte kõrgeimast hüvangust ning elad külluses. Teed, valid, mõtled ja ütled ainult neid asju, mis tekitavad sinus hea tunde ning samal ajal ei kahjusta kedagi. Ilmselt ei oleks mitte kellelgi meist kõige vähematki sellise elu vastu. Kuid miskipärast enamik nii ei ela, vähemalt mitte täielikult.

Nii mõnelegi inimesele tundub see kättesaamatu unistus. Miks see nii on? Sest paljudel on hulk piiranguid, mis takistavad oma tõelise olemuse väljendamist ning südame järgi elamist: piiranguid, mis varjavad teed juhatava lambi valgust, piiranguid, mis ei lase kuulda sisemist tarkust.

Piiranguks võivad olla näiteks allasurutud negatiivsed tunded, tahtejõu puudumine, täiuslikkuse tagaajamine, ootusesse klammerdumine ja hinnangute andmine. Piiranguks on kõik see, mis takistab sul tegemast sinu jaoks olulisi ja vajalikke asju. Kõik see, mis takistab sul käimast sinu jaoks õiget teed ning teostamast selle eksistentsi ülesannet. Kõik see, mis takistab sul väljendamast oma tõelist olemust.

Raamatus on lugusid inimestelt, kes on saatnud sulle kirju oma arengust ja edusammudest pärast sinult õpitud tehnikate kasutamist. Millised on olnud raamatu kirjutamisele eelnenud või ka järgnenud ajal kõige eredamad või meeldejäänumad juhtumid?

Esmalt meenub üks kahekümne nelja aastane ülikoolis õppiv neiu, kes minu juurde reiki esimese astme kursusele jõudes maadles masendusega. Juba kursuse käigus oli selgelt märgata temas toimuvaid muutusi ja  elurõõmu energia pääsemist justnagu vaka alt. See protsess jätkus ja järgmisele kursusele tuli tema isa, kes varem ei olnud vaimsete teemade vastu suurt huvi tundnud. Kursusele tuleku põhjus oli ääretult südantliigutav: isa nägi oma tütre silmis taas elurõõmu ja sädet ning ta soovis teada saada, mis tema kallist tütart oli aidanud.

Teisena meenub lugu ühest perest, kus nii mees kui naine tegelevad vaimsete praktikatega. See üha kasvava teadlikkusega mees, kes töötab IT-valdkonnas, on vibusportlane ja -treener. Ta kasutab õpitud tehnikaid ka treeningutel ning vibuspordis on ju tulemused ja nende paranemine silmanähtavad. 

Milliste probleemidega sinu poole kõige enam pöördutakse?

Teemasid on seinast seina, alates suhteprobleemidest ja suutmatusest luua püsivat lähisuhet ning lõpetades segadusega tööl ja vaimse enesearenguga. Minu silmis ei mängi valdkond suurt rolli, sest minu arusaama ja kogemuse kohaselt on nende kannatuse moodi olukordade põhjused üsna sarnased. Tihtilugu on selleks iseenda ebapiisav väärtustamine ja enese mittearmastamine. Samuti allasurutud tunded: viha, vimm, sallimatus, hirm, armukadedus ja süütunne. Nendega me seansi ajal tegelemegi.

Raamatu esimeses osas räägid ka kolmanda energiakeskuse tasakaalustamisest. Mis annab märku selle vajadusest? 

Minu poole abi saamiseks pöördunud inimeste hulgas on neid, kel on tasakaalust ära kolmas energiakeskus, mis asub päiksepõimiku piirkonnas, üsna palju. Märku võivad sellest anda paljud sümptomid. Põhjalikumalt saab nendest lugeda raamatust, aga kolmanda energiakeskuse tasakaalutusest annavad märku ka madal enesehinnang, suutmatus teha otsuseid, oluliste tegevustega alustamise edasilükkamine ning muretsemine selle pärast, mida teised inimesed sinust mõtlevad. Samuti sõltuvused, kalduvus kritiseerida ning mure kehakaaluga, nii ala- kui ülekaaluga. Tunnete tasandil annavad sellest märku näiteks armukadedus ja sage äkiline vihastamine, nii-öelda plahvatamine. Käitumises viitab tasakaalutusele see, kui sa mõne inimesega suheldes oled allaheitlik ja teistega suheldes käitud türannina või kui sul on kalduvus süüdistada teisi oma ebaõnnes ja edutuses.

Kui eelnevast loetelust haakus sinuga vähemalt üks sümptom, siis üsna suure tõenäosusega on sul kolmas energiakeskus mingil määral paigast ära ning sa võiksid mõelda selle tasakaalustamisele ja sellega seonduvate blokeeringute vabastamisele.

Raamatu teises osas jagad sa oma kogemusele toetudes tööriistu piirangutest ja blokeeringutest vabanemiseks. Pingereaks sa seda ei nimeta, ometi on mõni vahend tõhusam kui teine. Mida neist praegu esile tooksid?

Minu arusaama kohaselt annab iga kannatuse moodi olukord märku energiate blokeerumisest. Ja üheks kõige tõhusamaks abivahendiks, millest tasub alustada, on andestamine. See paistab lihtne ja ongi lihtne, kuid ääretult tõhus. Võib kerkida küsimus, kellele andesta. Eks ikka nendele, kes kas praegusel eluperioodil või kunagi varem on sinus tekitanud negatiivseid tundeid. Kui kedagi teist meelde ei tule, siis iseendale. Iseendast alustamine on alati suurepärane valik.

Andestamise puhul on hea teada seda, et ei ole vaja kellelegi ütlema minna, et sa talle andestasid – see on sinu enda jaoks, et vabastada energiablokeeringuid. Kellele omal käel andestamine keeruline tundub, see võib ühte näidissõnastust lugeda mu raamatust või siis appi võtta juhendatud andestamise meditatsiooni. See on saadaval nii CD kui mp3-na, täpsemat infot leiab kodulehelt www.teadlikareng.com.

Kui raamat on küll huvipakkuv, ent lugeja ei leia sellest vastuseid oma murele, siis kust ta veel abi võiks otsida? Kas võiks otse sinu poole pöörduda?

Kindlasti tasub sel juhul pöörduda kogenud terapeudi poole ning teha seda sisetunde järgi. Ei mina ega ükski teine terapeut ei suuda kõiki aidata. Kui tegu on terviseprobleemiga, siis tuleb minna arsti juurde. Aga seni, kuni ootad vastuvõtule pääsemise aja saabumist, võiks ette võtta põhjaliku koristamise. Loo kord majja nii eluruumides, riiulitel, sahtlites, kappides, käekotis, töölaual kui autos. See muudab energiaid ja aitab neil vabamalt liikuma hakata. Koristades füüsilises plaanis, mõjutame ka emotsionaalset, mentaalset ja energeetilist plaani. Loomulikult tasub korrastada emotsioone ja mõtteid, kui sa aga seda veel ei oska, siis korrasta füüsilist ümbrust.

Ilmselgelt ei ole meie elus midagi juhuslikku, ka selles raamatus mitte. Ent on sinu mõtteis midagi, mida kindlasti tahaksid inimestele südamele panna?

Kui sinu elus on mõni kannatuse moodi olukord, siis alustuseks võiks võtta vastutuse oma isiklike kogemuste eest, see tähendab teadvustad endale, et ju sa ise oled kusagil loonud põhjuse praegusele olukorrale. Ning kui soovid oma elukvaliteedi muutust, tasub iga päev tegelda mõne vaimse praktikaga, olgu selleks siis reiki, jooga, taiji, shindo, meditatsioon või midagi muud, mis sulle sobib. Oluline on, et sa teed seda iga päev. Pole mõtet loota, et homne päev on mingil moel kogemuste mõttes toredam, kui sa end ei arenda ning jätkad vanas vaimus. Minu kogemuse kohaselt ei ole ühtegi lootusetut olukorda, on vaid mõned inimesed, kes ei võta vastutust ega vaevu endaga tööd tegema.

Elu on võrratult huvitav mäng ja täis imelisi võimalusi. Igaühel on võimalik vabaneda piirangutest, kui ta seda vähegi soovib. Kujutle, kui imeline oleks sinu elu, kui oleksid vaba oma piiravatest uskumustest ja blokeeringutest. Kujutle end kogemas senisest suuremat sisemist rahu, elurõõmu ja küllust. Et see kujutlus füüsilises plaanis realiseeruks, on vaja saada priiks selle ilmnemist takistavatest piirangutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles