Vaba mõte. Õige vale

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Marko Saarm

Mulle on alati natuke nalja teinud need situatsioonid, kus keegi nimetab viljandlasi mulkideks ning kohe lendab peale tark, kes moraliseerivalt näpu püsti tõstab ja teatab, et tegelikult ei kuulu Viljandi üldse Mulgimaale ja õigete mulkide leviala on hoopis lõuna pool.

Ajal, mil isegi Eesti riik tunnistab, et tema piire võib ajaloolise paratamatuse sunnil muuta, leidub neid, kes räägivad Mulgimaast, sellest pooleldi müstilisest kultuuriloolisest piirkonnast, kui millestki kivisse raiutust. Justkui oleks kunagi Loodis või Pikasillas tõkkepuu tee peal risti ees seisnud ning Mulgi kihelkondi kultuurilise puhtuse kaitseks okastraadist tara piiranud.

Veidral kombel näikse õige ja vale pärimuse küsimus olevat maad võtnud just viimasel ajal. Siis, kui nood õiged tegelikult elasid, ei ajanud vist küll keegi sel teemal näpuga järge. varsti möödub sada aastat sellest, kui Viljandi linnavalitsus maakonnakeskust laiendades ühe uue tänava Mulgi tänavaks tituleeris. Ma ei tea täpselt, miks see teejupp hiljem Nurme tänavaks ümber nimetati, aga vaevalt seda tehti arusaamas, et esialgne variant oli põhimõtteliselt vale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles