Uued rattahoidlad ei aita varga vastu

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguse lahenduse puhul ei saaks suvel jalgrattaga Paala järve randa suplema tulev inimene oma sõiduriista hoidla külge lukustada. Linn lubab selle mure varsti lahendada.
Praeguse lahenduse puhul ei saaks suvel jalgrattaga Paala järve randa suplema tulev inimene oma sõiduriista hoidla külge lukustada. Linn lubab selle mure varsti lahendada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus lasi hiljuti mitme lasteaia juurde, aga ka Paala järve randa ja Valuoja oru mänguväljaku juurde paigaldada uued puidust jalgrattahoidlad, mille külge pole võimalik sõiduriista lukustada.

Maakonnakeskuse lasteasutuste juurde telliti tänavu terve hulk uusi rattahoidlaid. Osa neist on metallist ning osa puust. Kõnealune puudus on üksnes viimati nimetatuil.

Linnamajandusameti juhata Reevo Maidla sõnul lisati massiivsest palgist kujundatud hoidlad valikusse eeskätt selle tõttu, et väikestel lastel on neisse oma jalgrattaid asetada lihtsam kui enamikusse teistesse alustesse. «Ma ei oska seletada, miks see nii on, aga lapsed saavad mingil põhjusel nende juures paremini hakkama. Need on head hoidlad,» kiitis ta.

Ühtlasi märkis Maidla, et palgist hoidla toetab hästi ka tõukerattaid, mis enamikusse alustesse kuidagi ei istu.

Sama kinnitasid Paalalinnas asuva Karlssoni lasteia juhataja Mare Paavel ja Männimäel tegutseva Mängupesa lasteaia juht Maiki Vanahans. Küll aga on viimati nimetatu sõnul mõned lapsevanemad andnud mõista, et pelgavad uude hoidlasse terveks päevaks lapse ratast jätta, sest sinna ei saa seda kuidagi lukustada. Mõned jalgrattad on aga üpris hinnalised.

«Selliseid märkusi on tõepoolest tehtud ning eelmisel nädalal rääkisime sellest ka meie hoolekogu nõupidamisel,» lausus Vanahans. «Võtsime vastu otsuse, et lahendame kevadeks, mil algab uus rattahooaeg, asja ära. See ei tohiks kuigi keeruline olla.»

Reevo Maidla omakorda märkis, et lukustamisprobleemi ei ole lasteaedade juures tähtsaks peetud, sest seal on aiaga piiratud territooriumid, millel töötajad hoiavad silma peal.

Küsimusele, mis välistaks siiski selle, et mõnel pahatahtlikul pikanäpumehel tekiks soov näiteks põnnide lõunaune ajal lasteasutuse juurde hiilida ning hinnalisemaid sõiduriistu kaasa haarata, vastas Reevo Maidla tõdemusega, et ebameeldivaid juhtumeid ei saa üheski eluvaldkonnas täielikult välistada. Praegusel juhul on tema hinnangu selleks siiski väga väike võimalus.

«Kui niimoodi arutada, võiks lõpuks väita isegi seda, et hea tahtmise juures saab lapsi lasteaiast ära varastada. Ükskõik kui terane ja hooliv on õpetaja, ta ei suuda kogu rühmal sada protsenti ajast silma peal hoida – ikka on vaja kellelgi nina nuusata või mütsi sättida ja teoreetiliselt võiks pahatahtlikud inimesed seda ära kasutada. Aga tegelikult on meie lasteiad siiski turvalised kohad,» arutles Maidla.

Mis puudutab Paala järve rannas ja Valuoja orus ehk avalikus kohas olevaid hoidlaid, siis neile lubas Maidla lasta esimesel võimalusel lukustamist võimaldavad metallist aasad külge kruvida lasta. «See on väga väike töö ja kulu. Võite selle juba tehtuks arvata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles