Ettevõtjate arvates on konservide kokkuostmisest vähe tolku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Maaeluministeerium sõlmis sealihakonservide ostmiseks lepingu ning konserve hakatakse valmistama kolmandast ehk range piiranguga tsoonist pärinevate sigade lihast. Otsus peaks andma tootjatele aega uue turuolukorraga kohaneda.

HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soormi hinnangul ei ole see aktsioon jätkusuutlik ning aitab seakasvatajate tegelike murede lahendamisele vähe kaasa. Lisaks ei aita otsus praegu ka aktsiaseltsi Rakvere Farmid.

«Maaeluministeeriumi ellukutsutud sealihakonservide kokkuost on iseäranis naljakas aktsioon, kuid reaalsuses see suurt mõju seakasvatajatele ei avalda,» nentis ta.

Soormi sõnul on omaette küsimus ka see, mis hinnaga konservi liha läheb, milline see hind on turuhinnaga võrreldes ja kas sealt on võimalik välja lugeda järgmine korruptsioonihõnguline tegevus Eestis.

Tarvastu vallas asuvad Vooru nuumafarmi hooned ja nende ümbrus on kaks korda puhastatud ja desinfitseeritud ning 40 päeva tühjana seisnud.

«Veterinaar- ja toiduameti loal transporditi täna Vooru nuumafarmi 1400 põrsast, kes on nüüd 40 päeva erijälgimise all ning kui seejärel on kõik korras, siis jätkame tavapäraste protsessidega,» rääkis Teet Soorm eile.

Ekseko järel suurim seakasvataja Viljandimaal, Eksekoga lepingulises suhtes olev seakasvataja Toivo Teng kommenteeris, et teda konservitellimise otsus eriti ei puuduta, sest temal lihast lahtisaamisega muret pole. See, et konservide valmistamiseks ostetakse liha kord nädalas konkursiga madalama hinna eest, ei tee Tengi arvates olukorda aga paremaks, sest liha osteti juba niigi odavalt kokku. «Mingit õnne sealt õuele ei tule,» nentis ta.

Tengi sõnul kasutatakse ära olukorda, et need seakasvatajad, kes on kõige suuremas hädas ja tahavad lihast lahti saada, peavad odavama hinnaga müüma. «Saab näha, kui esimesed pakkumise voorud on ära olnud, võib-olla tõuseb hind kõrgele ja lihast saab hästi lahti. Kuid alampakkumised on alati olnud sellised, et ei ela ega sure.»

Maaeluministeerium sõlmis lepingu aktsiaseltsiga Maag Konservitööstuselt sealihakonservide ostmiseks. Viimane võitis hanke, sest on ainus kolmandast tsoonist pärineva sealiha töötlemiseks tunnustatud  konservitööstus Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles