Ülikiire interneti kaabel ei pruugi kõikjale jõuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolid saavad osaks ülikiire interneti baasvõrgust
Koolid saavad osaks ülikiire interneti baasvõrgust Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti võib aastatepikkusest baasvõrgu EstWin rajamisest ja kümnete miljonite eurode kulutamisest hoolimata loobuda ülikiiret internetti võimaldavate kaablite lõppklientideni vedamisest.

Riigikontroll on tuvastanud, et 2009. aastast rajatud baasvõrku on seni ehitatud ligi 2800 kilomeetrit ning selleks on kulunud 28 miljonit eurot. Sisuliselt kõik taotlused võrgu rajamiseks on võitnud telekommunikatsiooniettevõtteid ühendav Eesti lairiba arendamise sihtasutus ELASA, mis on omalt poolt võrgu loomisse lisanud 4 miljonit eurot.

Paraku selgus, et baasvõrgu rajamisest on reaalset kasu saanud sihtasutuse loonud ettevõtted: neil avanes võimalus ühendada sellesse oma mobiilimastid ja asuda pakkuma klientidele kiiret, kuid piiratud võimalustega mobiilset andmesidet. Juurdepääsuliinide vedamisest lõppklientideni ei ole aga keegi äriliselt huvitatud olnud ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium pole välja arvestanud, kui palju selliste liinide vedamine maksta võiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles