Vald palub teeääred lumelükkamiseks korda teha

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristusele aitavad kaasa puhtad teeääred.
Lumekoristusele aitavad kaasa puhtad teeääred. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure-Jaani vallavalitsus palub kõigil teeäärsete maade omanikel kontrollida üle teeservad ja teekaitsevöönd ning vajadusel need 1. detsembriks korrastada, sest vastasel juhul on raske lund koristada.

Valla majandus-ehitusosakonna juhataja Are Aua kirjutab valla kodulehel, et teega piirnevate kinnistute omanike kohustused ja vastutus on määratud teeseadusega. Muu hulgas peab ta  kõrvaldama või lubama kõrvaldada nähtavust piirava istandiku, puu, põõsa või muu liiklusele ohtliku rajatise. Teed ja teekaitsevööndit kahjustada ja risustada on keelatud.

Teeseaduse kohaselt korraldab teede hoidu riigitee osas riik, eratee osas eraisik ja munitsipaalteede osas kohalik omavalitsus. Teemaa suuruseks on üldjuhul sõidutee laius, millele lisandub mõlemal pool sõiduteed, alates sõidutee servast, maa teepeenra, muldkeha nõlva või külgkraavi tarbeks.  Riigimaanteede kaitsevööndi laius mõlemal pool sõiduraja telge on 50 meetrit, omavalitsuse teedel 20 meetrit, erateedel 10 meetrit. Tänavate kaitsevööndi laiuseks on kuni 10 meetrit teemaa piirist.

Aua sõnul on lumelükkamisel suureks takistuseks teemaale ja teele kukkunud puud ja oksad, liiga lähedal kasvavad põõsad, hekid ja muu selline, mistõttu palutakse teeääred enne lume tulekut korda teha.

«Samuti palume maaomanikel vältida elektrikarjuste, karjaaedade, tarade, sae- ja metsamaterjalide, postkastide, vanametalli ja muu paigaldamist teemaa piirile, et mitte takistada teehooldetööde ja lumetõrjetööde teostamist,» kirjutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles