Volikogu võttis Viljandimaa kauaaegseima vallavanema ametist maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaani volikogu istungit kogunes jälgima suur hulk vallakodanikke.
Kolga-Jaani volikogu istungit kogunes jälgima suur hulk vallakodanikke. Foto: Elmo Riig

Pärast seda kui Kolga-Jaani volikogus oli peetud hulk kõnesid ning vaieldud selle üle, kes ja kellega täpselt koostööd ei tee, pandi 23 aastat Kolga-Jaani vallavanema ametit pidanud Kalevi Kauri umbusaldusavaldus hääletusele ning Kaur pidi ametist taanduma.

Ligi sada inimest, kellest suur enamus oli volikogu istungile tulnud Kalevi Kauri toetama, jäid pärast häältega 6:5 lõppenud hääletust lihtsalt nõutult istuma. Nende emotsionaalsed kõned ning 420 allkirjaga toetuskiri ei toonud neile loodetud tulemust

Kolga-Jaani volikogu enamus esitas kuu alguses umbusaldusavalduse vallavanem Kalevi Kauri vastu ning tänasel istungil asuti selle üle hääletama. Umbusaldajateks on lisaks ühele Keskerakonna esindajale viis saadikut, kes kuulusid valimistel koos Kauriga Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirja.

Volikogu esimees Mati Toomsalu ütles istungi alguses, et sedavõrd palju inimesi pole kunagi volikogu tööd vaatama kogunenud, ja nentis lisaks, et ainus päevakorrapunkt on ka väga eriline.

Vallarahvas ei lubanud Anzori Barkalajal istuda

Kui Kolga-Jaani volikogu liige Anzori Barkalaja palus rahvamaja saali volikogu istungile kogunenud publikult võimalust pidada oma kõne istudes, siis oli vallarahvas seda meelt, et Barkalaja peab tõusma.

Nii tuligi tal umbusaldusavaldus ette lugeda püsti seistes ja arvutit käes hoides.

"Kas ära ei saa leppida?"

Anzori Barkalaja rääkis volikogu ees esinedes, et umbusaldamise põhjused on kuhjunud kahe aasta jooksul ja vallavanema juhtimisstiil koormab volikogu liikmeid. Barkalaja selgitusel on vallajuht Kalevi Kauri suhtlusstiil selline, et kõige lihtsam olevat tema tahtmisele järele anda, ning vallavanem ajavat segi volikogu ja vallavalitsuse.

Lisaks tõi Barkalaja esile segadusi, mis olid paar aastat tagasi volikogu esimehe ametisse seadmisel ning vallavalitsusele uue auto ostmise reeglite paikasättimisel.

„Midagi ei saa aru,” kostis pärast Barkalaja sõnavõttu hääl saalist.

„Kas ära ei saa leppida?” küsis teine pealtvaataja.

Monument ja 420 toetusallkirja

Volikogu saalis järgnesid umbusaldusavalduse ettelugemisele kõned, mida pidas publik. Teineteisele järgnes kaks Kalevi Kauri toetavat sõnavõttu, millest ühe pidas naine, kes enda sõnul andis 25 aastat tagasi Kaurile töö üle. „Teie käest ei tule keegi küsima, kui kuskil on midagi nihu,” lausus ta ja leidis, et Kaur on teinud aja jooksul ära suure töö.

Publik aplodeeris Kauri tunnustavalt kaks korda ning siis luges volikogu esimees ette valla aukodaniku Jüri Kase toetusavalduse, milles leiti, et Kaurile tuleks monument püstitada.

Lõpuks pani üks naine volikogu lauale 420 allkirjaga toetusavalduse praegusele vallavanemale. Viimastel Kolga-Jaani volikogu valimistel andis hääle 693 inimest.

Ettevõtja toetas umbusaldamist

Kui volikogu saalis oli kõlanud mitu Kalevi Kauri toetavat sõnavõttu, tõusis ettevõtja Märt Laansalu ja teatas, et tema on umbusaldamise poolt. Ta leidis, et sellest ei maksa traagikat näha, kui mõnikord mängijaid vahetatakse.

Laansalu ütles, et ta ei kavatsenud volikogus sõna võtta, kuid teema tasakaalustamise huvides ta seda tegi. Sellele kõnele järgnes aga kohe mitu sõnavõttu, milles leiti, et Kalevi Kauri ei tohi ametist tagandada, ning nõustuti ettepanekuga püstitada vallavanemale monument.

Volikogu esimees: aumehelikust käitumisest jäi puudu

Volikogu esimees Mati Toomsalu leidis volikogu ees kõneldes, et tema meelest on umbusaldusavaldus koostatud seaduse mõistes igati korralikult, aga aumehelikust käitumisest on umbusaldajatel puudu jäänud. „Oleks pidanud kõigepealt minema Kauri juurde, temaga murest rääkima ja pakkuma välja, et astu ise tagasi,” leidis Toomsalu.

Leie kooli arendamine võttis aja ja tähelepanu

Pärast peamiselt vallavanemat toetavate seisukohtade ärakuulamist keskenduti Kolga-Jaani volikogu istungil Leie kooli juhtimise ja arendamise teemale. Nimelt on just Leie kooli tulevik üks selge põhjus, mis ühes nimekirjas kandideerinud Anzori Barkalaja ja Kalevi Kaur on vastuollu läinud. Kaur on süüdistanud Barkalajat selles, et too on soovinud Leie kooli juhiks n-ö oma inimest. Barkalaja on aga soovinud põhikooli arengut koostöös Tartu ülikooliga, et Leie koolist saaks justkui eksperimentaalkool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles