Eestis põeb psoriaasi ligi 50 000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qvalitas Arstikeskuse peaarst doktor Toomas Põld.
Qvalitas Arstikeskuse peaarst doktor Toomas Põld. Foto: Toomas Huik

Täna tähistatakse ülemaailmset psoriaasipäeva. Psoriaas on krooniline, ägenemiste ja taandumistega kulgev, päriliku eelsoodumusega nahahaigus, mida põeb kolm protsenti rahvastikust ehk Eestis umbes 46 000 inimest.

Lihtsalt selgitades on psoriaas naharakkude jagunemise kiirenenud protsess. Normaalne, psoriaasikahjustuseta naharakk saab küpseks 21–28 päevaga, kuni jõuab marrasknaha pinnani ning eemaldub surnud rakkudena märkamatult. Psoriaasikahjustusega rakud aga saavad küpseks kahe-kolme päevaga. Selle tulemusena tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed ja naastud. Haiguskolded võivad sügeleda ja olla valulikud, kuid teiste nahahaigustega võrreldes kaebavad psoriaasihaiged sügeluse üle harva. Lööve paikneb sagedamini peanahal, küünarnukkidel ja põlvedel, kuid võib esineda ka mujal kehal ja nahavoltides.

Psoriaas on tugevalt päriliku eelsoodumusega komplekshaigus, kuid selle avaldumist mõjutavad lisaks geneetilisele eelsoodumusele keskkonnategurid. 56 protsendil haigetest on vähemalt ühel vanemal psoriaas ja 91 protsendil haigetest on esinenud psoriaasi vähemalt ühel esimese või teise astme lähisugulasel.

Qvalitas Arstikeskuse peaarst doktor Toomas Põld rõhutas, et psoriaas ei ole nakkav. «Paljud inimesed ei tea, mida psoriaas endast kujutab, ning suhtuvad haigust põdevatesse inimestesse tõrjuvalt. Seetõttu on väga oluline haigusest rääkida ja teha teavitustööd,» lausus doktor.

Psoriaas on küll eluaegne haigus, mida ei ole võimalik välja ravida, kuid raviga on võimalik hoida seda kontrolli all ja nahk puhtana. Kindlasti tuleks esimeste sümptomite puhul kohe arsti poole pöörduda, mitte oodata, kuni lööve on saavutanud maksimaalse ulatuse. Arst koostab vajadust mööda personaalse ravistrateegia ning sellest kinnipidamisel on üldiselt võimalik haigust kontrolli all hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles