Võrtsjärve madal veetase ohustab kalu ja majandust

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve veetase on madal ning kallast ääristab peaaegu täielikult pilliroog.
Võrtsjärve veetase on madal ning kallast ääristab peaaegu täielikult pilliroog. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viimastel aastatel on Võrtsjärvel ära jäänud kevadine suurvesi, mistõttu on suvise, languse tõttu ka sügisene veetase järves jäänud väga madalaks. Madal veetase avaldab Eesti Maaülikooli teadlaste hinnangul aga olulist mõju järve elustikule ja piirkonna majandusele.

Maaülikooli teadlased Ain Järvalt ja Lea Tuvikene nentisid, et lisaks eelmise aasta ekstreemsetele tingimustele oli ka tänavune aasta Võrtsjärve jaoks eriline: Kui pikaajaline oktoobri keskmine veeseis Rannu-Jõesuu mõõdupunktis on 29 sentimeetrit üle graafiku nulli, siis tänavu oktoobri keskpaigas oli veetase üle poole meetri madalam ehk -28 sentimeetrit. Ka eelmise aasta oktoobri keskmine tase oli küllaltki madal. Oktoobri pikaajalisest kuu miinimumist jääb siiski veel puudu ligi 60 sentimeetrit.

Teadlased selgitasid, et madal- ja kõrgveeperioodid vahelduvad Võrtsjärves umbes 30 aastaste tsüklitena ning just praegusel ajal võiks olla kõrgvee periood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles