Põhiseaduskomisjon toetas passide kehtivusaja pikendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid
ID-kaardid Foto: AIVAR AOTÄHT/

Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas seadusemuudatust pikendada passide kehtivusaega viielt aastalt kümnele ning kaalub võimalust pikendada ID-kaartide praegust viieaastast kehtivusaega.

Kuue riigikogu liikme algatatud isikut tõendavate dokumentide seaduse muutmise seaduse eelnõu kohaselt pikendatakse Eesti kodaniku passi ja välismaalase passi maksimaalset kehtivusaega viielt aastalt kümnele. Sel moel tahetakse vähendada passi väljastamisega seotud kulutusi ning toimingute tihedust. Erandina väljastataks alla 15-aastastele Eesti kodanikele passid viieks aastaks.

Algatajate nimel eelnõu tutvustanud Mihhail Stalnuhhini sõnul tuli tõuge seadusemuudatuse esitamiseks Eesti Peterburi peakonsulaadilt, mis on hädas passide sagedase vahetamisega. Eelnõu algatajate seas on  kõigi kuue riigikogu fraktsiooni esindajad.

«Schengeni riikidesse sõites peab pass kehtima pärast viisa kehtivusaja lõppemist veel minimaalselt kolm kuud, USA-sse, Suurbritanniasse ja ka Venemaale sõites vähemalt kuus kuud,» põhjendas põhiseaduskomisjoni liige Stalnuhhin. «Kui arvestada, et taotluse saabumisest kuni passi kättesaamiseni kulub 30 päeva, on passi kehtivusaeg neli aastat ja viis kuud kuni neli aastat ja kaheksa kuud.»

Põhiseaduskomisjon saatis eelnõu riigikogu 10. novembri istungile esimesele lugemisele. Pärast esimese lugemise lõpetamist jätkub eelnõu arutelu põhiseaduskomisjonis.

Põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet kinnitas, et komisjon kaalub ka ID-kaartide kehtivusaja pikendamist. «Inimesi ei peaks sundima põhjendamatult sagedasti oma dokumente vahetama, samuti aitaks ID-kaardi kehtivusaja pikendamine oluliselt vähendada riigi halduskoormust ja kokku hoida kulusid,» selgitas Laanet.

Komisjon edastas siseministeeriumile palve analüüsida ID-kaartide kehtivusaja pikendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles