Metsaistutajate arv kasvab jõudsalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti erametsaomanikud on üha hoolsamad metsaistutajad ja ka metsauuendustoetuse taotlejate arv on viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Seetõttu otsustas sihtasutuse Erametsakeskus nõukogu suurendada metsa uuendamise selle aasta esimese taotlusvooru eelarvet 150 000 euro võrra.

2015. aasta esimese vooru toetustaotluste summa oli üle 1,3 miljoni euro. Uuendustööde toetust taotlesid erametsaomanikud 4,45 miljoni taime istutamiseks, töid tehti enam kui 5800 hektaril. Esialgne toetusteks eraldatud summa oli 600 000 eurot, mis nüüd suurenes 750 000 euroni.

Erametsakeskuse juhataja Jaanus Aun kinnitas, et aastataguse perioodiga võrreldes on toetust saavate metsaomanike arv kasvanud 20 protsenti. Samas tunnistas Aun, et eelarve suurendamine ei kata siiski kõigi toetust küsinute vajadusi. Süsteem toimib aga selliselt, et ennekõike vähendatakse rahaliselt suuremate taotluste finantseerimist ning väikemetsaomanikud saavad enda toetuse täismahus kätte.

Seaduse järgi peab omanik metsa uuendama vähemalt 0,5 hektari suuruse pindalaga hukkunud metsaosades või raiesmikel kahe aasta jooksul hukkumisest või raiest arvates. Mets peab olema uuenenud viie aasta jooksul hukkumisest või raiest arvates.

Metsa uuendamise kulud on kuusetaimede istutamise puhul vahemikus 1000–1200 eurot hektari kohta, männi puhul 1200–1400 eurot. Kuusetaimi tuleks arvestada hektarile umbes 2000, männitaimi 3000.

Sel aastal saab erametsakeskusele esitada metsa uuendamise toetuse avaldusi 1. detsembrini. Lisainfot leiab internetist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles