Viljandimaal valiti välja neli taudi tõttu hukatavate loomade matmispaika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene seafarm kuhu tungis sigade Aafrika katk. Farm kuulub Andrus Jõemaale ja asub Viljandimaal.
Eesti esimene seafarm kuhu tungis sigade Aafrika katk. Farm kuulub Andrus Jõemaale ja asub Viljandimaal. Foto: Kris Süld

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda allkirjastas käskkirja, millega kinnitas eriti ohtlike loomataudide, sealhulgas sigade Aafrika katku tõrjumise käigus hukatud loomade võimalike matmispaikade nimekirja.

Viljandimaal on neli matmispaika: Suure-Jaani vallas Metskülas, Viljandi vallas Kiini küla juures ning Karksi vallas Tuhalaanes ja Ainjas.

«Oleme koostöös omavalitsuste ja keskkonnaspetsialistidega saavutanud kokkuleppe 24 võimaliku matmispaiga osas kaheksas maakonnas. Keskkonnaamet on hinnanud need keskkonna seisukohalt sobivaks,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. «Praeguse teadmise põhjal ei ole hukatud loomade matmine keskkonnakaitselistel põhjustel võimalik kolmes maakonnas: Ida- ja Lääne-Virumaal ning Raplamaal. Loomataudi puhkemisel nendes piirkondades tuleb vajaduse korral kasutada naabermaakonnas asuvat matmispaika,» lisas Kalda.

Kinnitatud nimekiri ei ole lõplik. Olev Kalda sõnul on võimalike matmispaikade valikul kõige tähtsam keskkonnaohutus. Ta rõhutas, et matmine on hädaabinõu, mida kasutatakse alles siis, kui loomsete jäätmete käitlemise tehas ei suuda hukatud loomi mõistliku aja jooksul kahjutuks teha.

Keskkonnaministeerium koostöös keskkonnaameti ja keskkonnainvesteeringute keskusega teeb eelvalitud matmispaikades täiendavad keskkonnauuringud, et hinnata nende parameetreid. Vajadusel tehakse ka proovikaevamisi või -puurimisi.

Matmispaikade eelvalikut hindas riiklik loomatauditõrje komisjon, kes otsustas esitada nimekirja kinnitamiseks veterinaar- ja toiduameti peadirektorile.

Käskkirja ja sellega kinnitatud matmispaikadega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles