Juhtkiri. Hakkame vaidlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Plaan Viljandi Vabaduse platsi ääres asuv ametite maja lammutada ning Vabadussõja monument selle kunagises asukohas ja endisel kujul taastada on ühest küljest midagi niisugust, mida oleks Eesti Vabariigi ja Viljandi linna kodanikuna justkui kombekas kiita. Kuid nii nagu iga teise suure idee puhul, tuleks ka nüüd, mil kõnealune plaan tundub võtvat konkreetsemat kuju, teritada kriitikameelt ning esitada küsimused, mis vajavad enne tegutsema asumist selgeks vaidlemist.

Küsimus, mis see kõik ikkagi maksma läheks, kõlas juba ligemale kaks kuud tagasi, kui tehti teatavaks, et samba teema vaagimiseks pannakse kokku eraldi komisjon. Seni pole sellele küsimusele vastust saadud, sest rahasummasid pole veel ridade taha kirjutatud. On selge, et kui tahta ettevõtmisega edasi minna, tuleks seda võimalikult kiiresti teha. Kuskilt läheb mõistlikkuse piir, kuid enne, kui ligikaudset summat pole välja arvutatud, ei ole võimalik öelda, kas see on üle selle piiri või mitte.

Viljandi linnapea Ando Kivibergi sõnul on kõik poliitilised jõud ühel meelel, et vabadussammas peab tulema sinna, kus see oli, ja selline, nagu see oli. Ära ei tohiks aga unustada tõsiasja, et isegi kui samba taasloomisel tehakse täpset tööd, saab lõpptulemus olla üksnes täpne koopia. Omal ajal hävitatud originaali see tagasi ei too. See tõstatab aga küsimuse, kumb on ikkagi kokkuvõttes parem: kas ajaloolise monumendi koopia või uus sammas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles