Noort poliitikut süüdi mõistev otsus tühistati

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18. augustil maakohtus süüdi mõistetud Ergo Hanni lubas vahetult pärast istungi lõppu otsuse kindlasti edasi kaevata, sest pidas seda ebaõiglaseks.
18. augustil maakohtus süüdi mõistetud Ergo Hanni lubas vahetult pärast istungi lõppu otsuse kindlasti edasi kaevata, sest pidas seda ebaõiglaseks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ringkonnakohus tühistas augustikuus Tartu maakohtu Viljandi kohtumajas langetatud otsuse, millega Isamaa ja Res Publica Liidu noorpoliitik Ergo Hanni mõisteti kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel kriminaalkorras süüdi.

Lühidalt öeldes leidis teise astme kohus, et esimeses astmes vaadati üle kaitse versioonist, mille järgi tegutses Hanni kolme noormehega kakeldes hädakaitse seisundis.

Oluline rikkumine

Tartu kohtu pressiesindaja Krista Tamme sõnul oli maakohus veatult tuvastanud, et Ergo Hanni kannatanute suhtes toimepandud teod vastavad kehalise väärkohtlemise tunnustele, kuid ringkonnakohtu arvates on maakohus jätnud hindamata, kas süüdistatava käitumises ei esine õigusvastasust välistavat asjaolu ning kas tema tegevus kannatanute suhtes võis olla õiguspärane. «Teisisõnu ei leidu maakohtu otsuses motiive, veendumaks, kas süüdistatava käitumist ei õigustanud hädakaitse,» lisas Tamm.

Nii asuski ringkonnakohus reedel seisukohale, et võimaliku hädakaitse kontrollimata jätmine on nii suur rikkumine, et otsus tuleb tühistada. Kriminaalasi saadeti maakohtule uue kohtuotsuse tegemiseks tagasi.

«Ringkonnakohtu arvates on maakohus jätnud kaitsja kaitseversioonile vastamata, sest kohtuotsuses sellekohaseid põhjendusi sisuliselt pole,» lisas Krista Tamm.

Sakala kajastas Ergo Hanni kohtulugu pikemalt 19. augustil ehk päev pärast esimese astme kohtuotsuse kõlamist. Otse pärast istungit kinnitas Hanni pikemalt mõtlemata ajakirjanikule, et kavatseb asja kindlasti edasi kaevata, sest tema meelest on otsus ebaõiglane.

Ammune lugu

Intsident, mille ümber jutt käib, leidis aset juba 2013. aasta 9. novembril, kui Ergo Hanni tüdruku vend ühes Viljandi piiri lähedal asuvas majas sünnipäeva pidas. Seltskond noormehi tahtis peolistega ühineda ja sünnipäevalast õnnitleda. Ukse peal said nad kokku toona alaealise Ergo Hanniga, kes neid edasi ei lasknud. Järgnes kaklus, milles üks noormees sai Hanni käe läbi nii palju viga, et pidi hiljem pöörduma Viljandi haiglasse, kus talle näopiirkonda õmblus tehti. Veel kaks noort meest väitsid uurijatele, et Hanni lõi neid.

Hanni versiooni kohaselt ei olnud kolm noort, kellega tal konflikt tekkis, peole oodatud ning sünnipäevalaps oli seda neile ka varem selge sõnaga öelnud. Ukse peale läks Ergo Hanni oma sõnul sünnipäevalapse palvel. Tema kirjelduse kohaselt tekkis esmalt rüselus ukse juures ning veidi hiljem kaklus majast väljas. Hanni sõnul ründasid kolm noormeest väljas teda.

19-aastane Ergo Hanni on on Viljandis Isamaa ja Res Publica Liidu noorteleeri esindanud mitmel debatil ja üritusel. Ta on teinud karjääri IRL-i noorteühenduses, kus ta on tegutsenud Viljandi klubi juhi, ühenduse eestseisuse liikme ja aseesimehena. Ühtlasi on ta olnud erakonna noortekogu peasekretär. Sellelt kohalt taandus ta veidi enne esimese astme kohtuotsuse langetamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles