Energiajoogid tuleb alla 16-aastastele keelata

, riigikogu liige Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Novikov
Andrei Novikov Foto: Peeter Langovits / Postimees

KESKERAKONNA FRAKTSIOON tegi eelmisel nädalal riigikogus valitsusele ettepaneku keelata energiajookide müük alla 16-aastastele noortele, kes ei pruugi veel mõista nende kahjulikkust.

Praegu kehtib Euroopa Liidu riikides komisjoni direktiiv kiniini ja kofeiini sisaldavate toiduainete märgistamise kohta. Joogid, mis sisaldavad üle 150 milligrammi kofeiini liitri kohta, peavad kandma märget «Kõrge kofeiinisisaldus. Ei ole soovitatav lastele, rasedatele ega rinnaga toitvatele naistele». See märge peab olema lisatud joogi nimetusega samasse vaatevälja. Lisaks peab olema viide kofeiini sisaldusele.

Kofeiin on sõltuvust tekitav aine ja rajab ühtlasi teed tulevastele sõltuvusprobleemidele. Samuti on see erguti ohtlik südamehädadega lastele. Prantsusmaal, Taanis ja Norras käsitletakse sellist tüüpi jooke kui ravimit ning neid leiab pigem apteegist. Valdav enamik energiajookidega seotud uuringuid soovitab poliitikakujundajatel piirata noortel nende jookide kättesaadavust .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles