Üheksa suitsetajat kümnest soovib tubakast loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringust selgus, et mure enda või teiste tervise pärast on üks suitsetamisest loobumise peamisi põhjusi.
Uuringust selgus, et mure enda või teiste tervise pärast on üks suitsetamisest loobumise peamisi põhjusi. Foto: Elmo Riig

Tervise arengu instituudi ja sotsiaalministeeriumi tellitud viimasest tubakateemalisest uuringust selgus, et üheksa suitsetajat kümnest mõtleb suitsetamisest loobumisele ning kaheksa on selleks teinud otsustava sammu. Uuringu tulemused näitavad, et tubakast loobumise peapõhjused on enda või lähedase tervise halvenemine või olulised muudatused elus, näiteks lapse sünd.

Tervise arengu instituudi eksperdi Tiiu Härmi sõnul oli uuringu eesmärk selgitada välja eestlaste suitsetamisharjumused, nende teadmised selle harjumuse mõjudest tervisele ning peamised motivatsioonid loobumiseks. Tulemustest on näha, et eestlased mõtlevad nii enda kui oma lähedaste tervisele ning teevad olulisi samme, et saada päriselt tubakavabaks.

Uuringust selgus, et mure enda või teiste tervise pärast on üks suitsetamisest loobumise peamisi põhjusi: 57 protsenti suitsetajatest peab oluliseks põhjuseks oma tervise halvenemist, 38 protsenti enda tubakatarvitamise kahjulikku mõju lähedaste tervisele ning koguni 34 protsenti ei soovi kahjustada teiste mittesuitsetajate tervist.

Teiseks peamiseks motivaatoriks peetakse olulist muutust elus, näiteks lapse sündi või uue elukaaslase leidmist – see oli väga oluline 54 protsendile suitsetajatest.

Teised põhjused on tubakatoodete üha kasvav hind, mis on oluline 36 protsendile suitsetajatest, ning mõistmine, et tubakatarvitamine ei sobitu enam elustiiliga, mis on tähtis 35 protsendile suitsetajatest.

Uuringust selgus, et 87 protsenti suitsetajatest on mõelnud loobumisele ning 78 protsenti on selleks juba sammud teinud. Kuid loobumine ei pruugi alati esimesel katsel õnnestuda – 60 protsenti suitsetajatest on teinud korduvaid loobumiskatseid. «Suitsetamist peetakse sõltuvushaiguseks, mida põhjustab tugevatoimeline sõltuvusaine nikotiin. Sõltuvus kujuneb märkamatult ning on suureks takistuseks hilisemal suitsetamisest loobumisel. Oluline on, et inimene leiaks endale olulised põhjused loobumiseks ning julgeks teha selle otsustava sammu,» julgustas Tiiu Härm.

Levinumad abivahendid on nikotiinisisaldusega plaastrid ja närimiskumm, mida on kasutanud kolmandik suitsetajatest. 26 protsenti suitsetajatest on kasutanud muid abivahendeid, nagu nõelravi ja antidepressandid, või loobunud ilma abivahenditeta. Sageli nimetati ka e-sigaretti suitsetamisest loobumise vahendina.

Tervise arengu instituut pakub kogu Eestis tasuta nõustamist, mis suurendab mitu korda tõenäosust, et loobumine on edukas. Tubakast loobumise nõustaja oskab jagada toimivaid ja personaalseid juhiseid ning anda nõu, milliseid abivahendeid loobumiseks kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles