Fantoomkrossirada tegutseb häiritud naabrite kiuste edasi

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud laupäeval reklaamisid kohalikud krossisõidu harrastajad peremehe loal Vana-Virite talu Moksi tsikliparadiisina. Paberite järgi on see lihtsalt tavaline eratee.
Läinud laupäeval reklaamisid kohalikud krossisõidu harrastajad peremehe loal Vana-Virite talu Moksi tsikliparadiisina. Paberite järgi on see lihtsalt tavaline eratee. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi paberite järgi Karksi vallas Vana-Virite talu maadel krossirada pole ja peremees on lubanud, et ta seal avalikke üritusi ei korralda, reklaamitakse kohta kui uut motoparadiisi. See hoiab mürast häiritud naabreid juba teist aastat ärevil.

Tüli Sudiste küla piiril paikneva Vana-Virite talu üle puhkes ülemöödunud aasta sügisel, kui naabrid täheldasid, et kinnistu omanik lasi laiema aruteluta kaevata oma maale suure tiigi ning kujundas eraldatud pinnasest ligi viiel hektaril laiuva motokrossiraja. Mitme naabri väitel on sestpeale nende kodurahu olnud rikutud, sest rajalt kostab alatihti ebameeldivat mootorimüra.

Pikalt vindunud sõnasõda tehtu juriidiliste nüansside, planeerimisnõuete järgimise ning omaniku ja kogukonna õiguste üle jooksis tänavu kevadel ummikusse. Talu peremees Aivar Moks teatas toona vallavalitsusele saadetud kirjas, et loobub liiga keeruliseks ja emotsionaalseks muutunud olukorra tõttu detailplaneeringust ega kavatse motokrossikeskuse arendamist jätkata. Tegelikult oli rada selleks ajaks juba valmis.

«Minu kinnistul toimuv on minu eraasi. Seal ei ole mingit motokrossirada ehitatud ning hetkel ei ole mul plaanis oma kinnistutel avalikke üritusi korraldada,» seisab must valgel Moksi läkituses. Seega jäi dokumentaalselt peale versioon, et Vana-Virite maale on ehitatud lihtsalt tavaline eratee, mille kasutusotstarbe üle otsustamine on omaniku asi.

Pahaste naabrite vaatevinklist ei muutunud midagi. Nemad näevad, et Moks lihtsalt valetas. Kinnistu on endiselt kasutusel hobitsiklimeeste lõõgastumiskohana, kus ei peljata ka rahva- ja mürarikkaid kogunemisi korraldada.

Selle tunnistuseks ilutses läinud nädalal Karksi valla kultuurikeskuses peetud vaba aja messil plakat, millel nimetati kõnealust talu häbenemata Moksi motoparadiisiks ning anti sellega üheselt mõista, et kõik motohuvilised sõltumata sellest, kas nad on omanikuga tuttavad või mitte, on oodatud sinna oma hobiga tegelema.

Muu hulgas jagati sealsamas flaiereid, millega motohuvilisi ühendav Karksi Racing Team kutsus inimesi 24. oktoobril Vana-Viritele tasuta perepäevale, kus saab proovida «erinevaid krossikaid».

Sakala küsimusele, kuidas kevadel vallavalitsusele saadetud kiri viimatise reklaamiga kooskõlas on, vastas Aivar Moks arrogantsel toonil, et kõik on hästi ja kõik on kooskõlas. Lisaks kinnitas ta, et ei temal ega Karksi Racing Teamil ole kavatsust omavalitsuselt perepäeva korraldamiseks avaliku ürituse luba küsida. 

«Tegemist on erateega ja seal on selle kohta sildid väljas. Mina võin oma kinnistule külla kutsuda, keda tahan. Nimetagem neid inimesi külalisteks või kuidas tahes – probleemi pole, sõitku tsikli, jalgratta, auto või traktoriga,» lausus ta. Ühtlasi kinnitas Moks, et esinejate ja toitlustajatega ei ole kavas päeva rikastada.

Avalik üritus

Seevastu vallavalitsus langetas äsjasel istungil mitteametliku otsuse, et eeloleva perepäeva korraldamiseks tuleks siiski luba taotleda. Vallavanem Taimo Tugi rõhutas ekstra, et kui eramaal korraldatakse avalikkusele mõeldud tasuta üritus, kus piletit ei küsita, on see korrakaitseseaduse järgi avalik ja tuleb igal juhul registreerida.

«Omaette lugu on see, et meil pole võimalust loa väljastamisest keelduda, kui seal täidetakse korrakaitsenõudeid,» nentis vallajuht järgmiseks.

Käsitledes vaidlust raja staatuse ning sealt tuleva müra üle, tunnistas Tugi nagu varemgi, et vallavalitsuse käed on kogukondliku vastasseisu lahendamiseks kahetsusväärselt lühikesed. «Probleem tuleneb sellest, et mitte kuskil pole selgesti defineeritud krossiraja mõistet. Praegusel juhul on isegi ehituseksperdid kinnitanud omaniku seisukohta, et uut teed tuleb käsitleda lihtsalt ühe erateena. Seetõttu ei saa me teha muud kui jälgida, et seal toimuv vastaks korrakaitseseadusele,» jätkas vallavanem.

Nagu kõhutuul

Ainsa võimalusena, kuidas mürareostusele vastu hakata, näeb vallavanem seda, kui häiritud naabrid teevad koostöös tervisekaitsjatega, kellel on tarvilikud mõõtmisseadmed, kindlaks, et müra ületab sätestatud piirnorme. Seda ei ole protestijad seni teinud, sest nende sõnul ei ole asi liiga valjus lärmis, vaid selle olemasolus ja häirivuses põhimõtteliselt. Pidev müra tüütab neid ka siis, kui selle detsibellid on mõõdukad.

Samas nentis krossirajast mõnesaja meetri kaugusel elav eakas Liivi Jõe, et tema jaoks on probleem algusest peale püsinud ühtviisi teravana ning viimasel ajal isegi võimendunud. «Mulle, aga ka neile, kes elavad näiteks Mäeküla järve ääres, kostab hääl pidevalt kätte, imbub isegi läbi kinnise akna tuppa. Selline tunne on, nagu laseks keegi kogu aeg kuskil läheduses kõhutuult. No kellele selline asi oma kodus meeldiks!»

Jõe tähelepanekute kohaselt käib kõige intensiivsem müristamine nädalalõppudel, kui lisaks püsielanikele on rahvast ka lähikondsetes suvekodudes.

Sakala kirjutas krossiraja vaidlusest esimest korda 2014. aasta veebruaris. Pärast on sel teemal piike murtud nii leheveergudel, vallavalitsuse kabinettides kui ministeeriumides. Mingit käega katsutavat muudatust sellest seni sündinud pole.

ARVAMUS

Taimo Tugi
Taimo Tugi Foto: Elmo Riig / Sakala

Taimo Tugi,
Karksi vallavanem

Nägin seda reklaami, kus nimetati Vana-Viritet Moksi tsikliparadiisiks. Aga  see on üksnes reklaam, millel pole seost juriidikaga. Ametliku ekspertiisi järgi on see siiski lihtsalt üks eratee.

Mis puudutab kavandatavat perepäeva, siis peame seda ikkagi avalikuks ürituseks, millele tuleb vallavalitsusest luba küsida. Ootame taotlust.

Foto: Allikas: Sakala
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles